Bahsan Inadabio och Leia Hagel Berger har kul tillsammans på träffarna i Trollhättan. Foto: Josefina Bodin.
Bahsan Inadabio och Leia Hagel Berger har kul tillsammans på träffarna i Trollhättan. Foto: Josefina Bodin.

Ensamkommande tjejer har ofta inte samma möjligheter som killar att lära känna sitt nya hemland. Det vill man ändra på i Trollhättan. Här erbjuds tjejer viktig samhällsinformation, roliga fritidsaktiviteter och möjligheter att träffa svenska kompisar.

Det är stor skillnad i hur ensamkommande tjejer får möjlighet att ta del av det svenska samhället, jämfört med killar i samma situation. De flesta flickor placeras i familjehem, ofta med släktingar eller familj. De rör sig främst mellan skolan och hemmet, och kommer sällan utanför den egna stadsdelen.

– Ensamkommande pojkar som bor på förläggningar får tillgång till mobiltelefon, busskort och har helt andra möjligheter till en aktiv fritid, säger Karin Jacobsson Mauritzon, projektledare för Integrera mera som drivs av Trollhättans stad och finansieras av Västra Götalandsregionen (VGR).

Kunde inte simma

Integrera Mera erbjuder tjejerna viktig samhällsinformation, roliga fritidsaktiviteter och möjligheter att träffa svenska kompisar. Självklara saker för många svenska ungdomar, men som ensamkommande tjejer sällan har vetskap om. Hur man skaffar sin första lägenhet eller var man kan träffa en gynekolog, är frågor som de fått svar på under projektets gång.

Karin Jacobsson Mauritzon och Lul  Inadabio. Foto: Josefina Bodin

– Innan jag gick med i den här gruppen kunde jag inte ens simma, berättar Lul  Inadabio som den här kvällen gör smycken tillsammans med sina kompisar på Storegårdens fritidsgård i Trollhättan. När jag först kom till Sverige, ville jag bara åka tillbaka. Det var svårt innan vi började träffas, säger hon.

Utvecklas socialt

Lul och Elin
Lul  Inadabio och Elin Johansson. Foto: Josefina Bodin

Lul  Inadabio och hennes syster Bahsan Inadabio berättar att de har varit i Göteborg för första gången, och att de ska lära sig att cykla i sommar.

– Jag har varit här i två år nu och går på gymnasiet. Jag tycker inte om att sitta hemma, det är tråkigt. När man är hemma utvecklar man inte sin svenska, utvecklas socialt och så, säger Naima Mohammed.

De andra tjejerna i gruppen tycker inte att det är lika enkelt att prata svenska. Leia Hagel Berger, som tycker att hon kommer från en typisk Svensson-familj, uppmanar sina nya kompisar att våga prata mer.

– Att prata inför klassen är ju läskigt när man kan svenska, så jag förstår hur ni känner, säger Leia Hagel Berger.

Naima Mohammed berättar att hon fått flera svenska kompisar, tack vare att hon vågar prata svenska. Hon formar händerna som en nyckel och ett lås.

– Man kan öppna dem, visar hon och skruvar glatt mot handflatan. Jag har nyckeln till dem!

Naima Mohammed, Lul  Inadabio och Elin Johansson. Foto: Josefina Bodin

 Gemenskap utan gränser

– Ser du tornet där borta, pekar Karin Jacobsson Mauritzon. Det är Kronogården. Tänk så nära det ligger, ändå träffar vi inte varandra. Ungdomarna som bor här i Halvorstorp känner inte sina jämnåriga i stadsdelen bredvid. Det är som om det gick en knivskarp gräns emellan.

Karin berättar om den första träffen hon hade med tjejerna i Integrera. De sågs mitt i Trollhättan och tog en bussrundtur i stan.

– Är det här Trollhättan? frågade flera. De hade aldrig sett de här områdena, de trodde inte att det var samma stad.

Lära sig fiska

På Storegården finns inte minsta tecken på segregation eller gränser. Tjejerna i gruppen trivs gott tillsammans. Det märks inte minst när det är dags för lite frisbee-golf i kvällssolen. Christoph Sjöqvist som är fritidsledare instruerar, alla lyssnar och försöker träffa portarna. Här är det lek och skratt som gäller, huvudsaken är att man har kul. Mitt på gräsmattan står Elin Johansson och kikar under kepsen. Hon berättar att hon ska lära tjejerna i Integrera att fiska i sommar. Med buss upp till Hunnebostrand, till stugan där hon och familjen tillbringar sommarlovet.

– Jag ska visa hur man rensar fisken också, säger Elin Johansson.

Text: Josefina Bodin
vgrfokus@vgregion.se

Fakta

Projektet Integrera Mera som startade 2017 syftar till att ensamkommande tjejer ska få chansen att lära känna sitt nya hemland, på samma villkor som pojkar. Projektet drivs av Trollhättans Stad  och finansieras av Beredningen för folkhälsa och social hållbarhet inom  Västra Götalandsregionen (VGR). Integrera Mera ingår i Kraftsamling fullföljda studier.