Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
350 körsångare tar ton när körfestivalen invigs. Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm

Spektakulära körfestivalen till Göteborg: ”det råder full rivalitet”

I augusti samlas 5000 körsångare från hela världen när en av Europas största körfestivaler kommer till Göteborg. Men det som är glädje och fest för många är också blodigt allvar för vissa. För att tävla i körsång är ingen enkel visa.

– Det här är på fullt allvar för många körer, det råder full rivalitet. I många länder påverkar placeringarna i tävlingarna vilket ekonomiskt stöd de får i sitt hemland för sin körverksamhet. Det här är deras chans att visa goda resultat, säger Marit Zetterström som är konsulent på Körcentrum Väst, en del av Kultur i Väst och Västra Götalandsregionen.

European Choir Games är en av Europas största och mest spektakulära körfestivaler och genomförs 2019 för fjärde gången. Den 3–10 augusti står Göteborg värd för evenemanget med medverkande körer från hela världen. Tävlingarna består av EM i körsång, en Grand Prix-tävling med världens topprankade körer och en öppen tävling alla kan delta i. Dessutom avgörs körlivets egna Mello; Eurovision Choir, som tv-sänds i 11 länder. Tävlingarna liksom större delen av programmet är öppna och gratis för allmänheten.

European Choir Games är framför allt en festival med massvis av körsång utom tävlan. För många svenska körer är körfestivalen och deltagandet viktigare än tävlandet och Körcentrum Väst är en av arrangörerna.

– För körerna och körledarna i Västra Götaland är det en fantastisk möjlighet att knyta kontakter och inspireras av körer från hela världen, säger Marit Zetterström.

Världsberömda svenska vokaler

Sverige anses av många vara det främsta körlandet i världen och en starkt bidragande orsak till det är dirigenten och körledare Eric Ericsson som under 1900-talets andra hälft turnerade världen över. Lägg sen till folkrörelsetraditionen, lite svenska vokaler och du har det som kallas ”det svenska körundret”.

– Svensk körsång är världsberömd. Det har att göra med nyckelpersoner som gjort avtryck och vår körklang, det svenska soundet. Vårt sound är välkänt och det beror mycket på vokalerna i vårt svenska språk. Svenskan är ett sjungande språk i sig och de ljud våra vokaler gör passar väldigt bra för körsång, säger Marit Zetterström.

Vad har Västra Götalandsregionen för roll i att bygga körsverige?

– VGR har valt att satsa på ett körcentrum. Det finns en politisk vilja att stötta den här breda folkrörelsen som körsång är. VGR ligger långt framme i sina ambitioner och vi på Körcentrum gör dels det här eventet som kommer ge effekter under många år, men vi jobbar också bland annat med fortbildning för körer och stärker körledare i sin yrkesroll.

VGR:s kulturnämnd stödjer körfestivalen med 3,5 miljoner kronor samt med omfattande arbetsinsatser via Kultur i Väst.

Västsvensk masskör inviger

Till invigningen har Körcentrum satt ihop en masskör från 20 olika västsvenska körer som tillsammans med Bohuslän Big band ska framföra musik av ABBA, Avicii och John Rutter. Dessutom gör kören ett uruppförande av European Choir Games temasång “We can fly” som är specialkomponerad av den svenska tonsättaren Susanna Lindmark.

– Den största utmaningen med att leda en masskör är att starta och sluta tillsammans. Har man sen bara ett bra komp så rullar det på bra där emellan, säger körens dirigent Fred Sjöberg.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta:

Körcentrum Väst är en del av Kultur i Väst som är en förvaltning inom Västra Götalandsregionen. Körcentrum finns till för att stärka och utveckla körlivet i Västra Götalandsregionen.

Läs mer här: http://www.korcentrumvast.se/

European Choir Games arrangeras i samband med Gothenburg Culture Festival (tidigare Göteborgs Kulturkalas), en av Nordens största kulturfestivaler.

Läs mer här: http://ecggothenburg2019.com