Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Alla får var med och tävla i Noomaraton. Foto: Pixabay

Dags för Sveriges roligaste filmtävling

På lördag är det dags för det som många kallar Sveriges roligaste filmtävling. På 24 timmar ska en film göras som dessutom ska följa ett visst tema och innehålla särskilda platser och föremål. Tävlingen som heter Noomaraton är öppen för alla som anmäler sig senast på fredag.

Noomaraton är en filmtävling som sker i hela Sverige och som i Västsverige arrangeras av Kultur i Väst som är en del av Västra Götalandsregionen.

Bild på Amelia Brorson, Kultur i Väst
Amelia Brorson

Varför är det här Sveriges roligaste filmtävling?

– För att det är ett så himla roligt och lite hysteriskt upplägg! Deltagarna gör en film på 24 timmar med allt vad det innebär utan att kunna förbereda sig på vad den ska innehålla. Att detta sedan pågår samtidigt över hela Sverige och att alla har samma förutsättningar bidrar verkligen till att dygnet känns som en slags gemensam kreativ galenskap. Sova får man göra sen, säger Amelia Brorson som är koordinator på Kultur i Väst.

Vem får vara med?

– Detta är en av de finaste grejerna med Noomaraton för när en säger alla så är det verkligen ALLA. Det är familjer som bildar lag, barn och unga, äldre, folk som aldrig gjort film tidigare till folk som jobbar inom branschen. Vissa kör solo medan andra samlar hela kompisgänget.

Men om jag inte har någon filmkamera då?

– Ingen fara! Går hur bra som helst att filma med mobilen, paddan, datorn eller varför inte mikrovågsugnen? Så länge den har en kamera är det bara att köra!

Anmälan senast fredag

Ett filmlag består av 1-4 personer. Varje lag får ta hjälp av skådespelare och statister men filmning och allt som hör till filmarbetet ska göras av medlemmarna i laget. För att vara med måste man anmäla sitt lag senast på fredag klockan 16 till Kultur i Väst via följande länk.

På lördagen går startskottet då man via hemsidan www.noomaraton.se får reda på förutsättningarna för årets tävling. Då presenteras årets tema, de tre platser och de tre föremål som måste finnas med i den max fem minuter långa filmen. Amelia Brorson tipsar om att även om man bara har 24 timmar på sig är det bra att ta sig tid och skriva något slags manus först. Det sparar tid i slutet.

– Våga tänka utanför ramarna! Går det att tolka temat på något oväntat sätt? Kan ett föremål vara flera saker? Innehållet i filmen är viktigare än att det ser snyggt ut men var noga med ljudet. Bra ljud räddar det mesta, säger Amelia Brorson.

Västsvenska vinnare

Förra året slog Noomaraton deltagarrekord med 237 startande lag i 16 regioner över hela Sverige. Från varje region går två filmer vidare till riksfinalen i Stockholm och förra året vann det västsvenska laget Lost Pictures som var med för 10:e gången.

–Jag var med första gången som 16-åring. Det är väldigt kul med mångfalden i Noomaraton. Det är alltifrån till professionella och studenter från filmutbildningarna till 11-åriga tjejer som filmar med mobilen och får till något riktigt härligt, säger Magnus Karlsson som är lagledare för Lost Pictures och som numera själv jobbar med ljus inom film och tv.

– Försök börja filma i tid så att du hinner klart. Alla kreativa processer är olika så hitta dit eget sätt, tipsar han.

Se förra årets vinnarfilm från Lost Pictures här:

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Noomaraton

  • Startades år 2000 av resurscentrumen Film i Sörmland, Film i Uppland, Film i Västmanland och Film i Örebro län. Arrangeras nu av föreningen Filmregionerna. En förening som samlar alla regionala filmresurscentrum i landet.
  • Deltagande lag har 24 timmar på sig att göra en max 5 minuter lång film utifrån givna förutsättningar (tre platser, tre föremål, ett tema) som offentliggörs vid starten.
  • För västsvenska lag ska anmälan ske senaste fredag 30 augusti klockan 16 till Kultur i Väst via www.kulturivast.se/film-och-rorlig-bild/noomaraton-2019-vastra-gotaland.
  • Tävlingen startar lördag 31 augusti klockan 09.00 på www.noomaraton.se.