Västra Götalands sju underverk är, utan inbördes ordning; Bohus fästning i Kungälvs kommun, Stångehuvuds fyrhus i Lysekils kommun, Karlsborgs fästning i Karlsborgs kommun, Läckö slott i Lidköpings kommun, Torpa stenhus i Tranemo kommun, Hållö fyr i Sotenäs kommun samt akvedukten i Håverud i Melleruds kommun.
Västra Götalands sju underverk är, utan inbördes ordning; Bohus fästning i Kungälvs kommun, Stångehuvuds fyrhus i Lysekils kommun, Karlsborgs fästning i Karlsborgs kommun, Läckö slott i Lidköpings kommun, Torpa stenhus i Tranemo kommun, Hållö fyr i Sotenäs kommun samt akvedukten i Håverud i Melleruds kommun.

Efter tre dagars omröstning och 12 000 röster har Västra Götalands sju underverk blivit utsedda. Utan inbördes ordning är det  Bohus fästning i Kungälvs kommun, Stångehuvuds fyrhus i Lysekils kommun, Karlsborgs fästning i Karlsborgs kommun, Läckö slott i Lidköpings kommun, Torpa stenhus i Tranemo kommun, Hållö fyr i Sotenäs kommun samt akvedukten i Håverud i Melleruds kommun.

Under ett års tid har Västarvet som är en del av Västra Götalandsregionen, VGR, varje vecka presenterat en utvald kulturmiljö från vardera av Västra Götalands 49 kommuner. Urvalet har varit svårt och Västarvet har velat visa på den mångfald av mänsklig aktivitet det faktiskt finns i regionen, alltifrån de 5000 år gamla megalitgravarna i Falbygden, till industribyggnader från 1900-talet.

Syftet med projektet har varit att lyfta fram värdefulla miljöer och spännande historia i regionen och på så sätt kunna inspirera till besök och unika upplevelser, mer eller mindre hemmavid.

Många som röstade

Slutligen har allmänheten fått rösta fram de sju kulturmiljöer som de gillar mest. Över 12 000 röster kom in under omröstningens tre dagar på Västarvets Facebooksida.

– Fantastiskt roligt att omröstningen engagerat så många! Och väldigt spännande att alla de nominerade underverken fått del av rösterna. Inte en enda blev utan. Och det visar ju hur svårt det är att välja, det finns så många spännande och värdiga underverk i Västra Götaland, något för alla smaker. Tillsammans bidrar de till berättelsen om vårt vidsträckta och mångfacetterade län, säger Marie Odenbring Widmark på Västarvets enhet för kulturmiljö.

Framöver väntar prisutdelning för de sju vinnarna, men även de övriga 42 nominerade kommer att uppmärksammas på olika sätt. Exakt hur återstår att planera, än så länge är resultatet väldigt färskt.

– Det blir roligt att arbeta vidare med våra underverk och för dem som inte besökt alla väntar ju många spännande utflykter och möjliga djupdykningar i västsvensk byggnadskultur, förhistoria och samhällsutveckling, säger Marie Odenbring Widmark.

Anna Härdig
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Västra Götalands sju underverk

bohus fästningBohus fästning
Mäktig fästning minner om krutrök, maktkamper och rik nordisk historia.

 

 

akvedukten i Håverud. Foto: Marie Odenbring Widmark
Foto: Marie Odenbring Widmark

Akvedukten i Håverud
Ingenjörskonst som förändrade Sverige.

 

 

 

Hållö fyrHållö fyr
Bohusläns äldsta fyr omgiven av salta vindar och makalös natur.

 

 

Läckö Slott Fotograf: Sara Roland
Foto: Sara Roland

Läckö slott
En sagolik kalkstenspärla i underskön miljö.

 

 

 

karlsborg fästning Fotograf: Stefan Svensson
Foto: Stefan Svensson

Karlsborgs fästning
En av Sveriges största och bäst bevarade fästningar.

 

 

 

torpa stenhus Fotograf: Karin Lundberg
Foto: Karin Lundberg

Torpa stenhus
Ett klassiskt slott med spöken och dignande historia.

 

 

 

stångehuvuds fyrhus. Fotograf: Thomas Fabian
Foto: Thomas Fabian

Stångehuvuds fyrhus
Fyrhus med vidunderlig utsikt.