Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Lasse, Tobias och Tomas såg fram emot sista toppturen på skidresan. Ett plötsligt väderomslag ledde till en katastrof när Tobias och Tomas faller 30 meter utför ett stup.

Föll 30 meter från stup – nu utvecklar de vården

Tobias, Tomas och Lasse från Lidköping råkade ut för en oerhört dramatisk skidolycka i de norska fjällen. De kom undan med livet i behåll, men två av dem fick tillbringa månader på sjukhus. Nu har deras erfarenheter av vården inte bara blivit en dokumentärfilm utan också ett utbildningsmaterial för sjukvården.

Tobias Matteusson, Tomas Ivner Oldin och Lars Hansing beger sig till den norska fjällvärlden för en veckas topptursåkande på skidor. Det blir en resa som för lång tid kommer att förändra deras liv. Ett snabbt väderomslag får katastrofala följder när Tobias och Tomas störtar 30 meter utför ett stup.

Det är upptakten till den dramatiska dokumentären ”Tillbaka till livet” som just nu kan ses på TV4 Play och C More.

Olyckshändelsen ledde till månader av sjukhusvård och rehabilitering för Tomas och Tobias. Nu har deras upplevelser av vården utvecklats till ett läromedel som används till att förbättra vården på Skaraborgs sjukhus.

Utbildning för vårdpersonal

– Vi såg potentialen i det dom berättade om sina upplevelser av sjukvården och frågade om de ville ställa upp och berätta mer om sina tankar, berättar Michael Malmborg som är kommunikationschef på Skaraborgs sjukhus och tillsammans med fotografen och klipparen Mikael Sjömark gjort dokumentären och utbildningsmaterialet.

På Skaraborgs Sjukhus har materialet använts av flera verksamheter i utbildnings- och förbättringssyfte. Utbildningen består av ett antal filmklipp med tillhörande frågor att reflektera över.

Tobias och Tomas har också varit inbjudna till flera träffar med vårdpersonal från hela Sverige för att dela med sig av sin berättelse och de reflektioner som kom under vårdtiden.

Här kan du se dokumentären på TV4 Play. Vill du använda utbildningen i din verksamhet kontakta michael.malmborg@vgregion.se

Tobias och Tomas störtar 30 meter utför ett stup och landar på en otillgänglig brant sluttande glaciär. Räddningsaktionen blir mycket svår att genomföra och ställer de norska fjällräddarna på hårda prov i något som i Norge betecknas som den tuffaste insatsen på många år…
Tobias och Tomas störtar 30 meter utför ett stup och landar på en otillgänglig brant sluttande glaciär. Räddningsaktionen blir mycket svår att genomföra och ställer de norska fjällräddarna på hårda prov i något som i Norge betecknas som den tuffaste insatsen på många år.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se