Bild på Susanne som står på en gångbro, lutar sig mot ett räcke, klädd i blå läkarklädsel.
Susanne Karlsson, 46 år, är AT-läkare på Alingsås lasarett. Foto: Frida Rydeling

Det är aldrig för sent att hoppa på en ny yrkesbana och är man lockad av vården så är karriärvägarna många. Susanne Karlsson, 46 år, lämnade en lång karriär inom internationell marknadsekonomi bakom sig och jobbar nu som AT-läkare på Alingsås lasarett. En barndomsdröm har blivit förverkligad.

Det var när Susanne var föräldraledig som hon började fundera på att göra verklighet av barndomsdrömmen om att bli läkare. När hon väl hade bestämt sig fanns inget som kunde hindra henne. Susanne läste in behörighet på Komvux, sökte in på läkarprogrammet i Göteborg och blev antagen med hjälp av högskoleprovet som 40-åring.

Flera i klassen med annan yrkesbakgrund

Bland kurskamraterna var Susanne långt ifrån ensam om att ha en annan karriär bakom sig. I klassen var det flera som var över 35 år med andra yrkesbakgrunder som till exempel civilingenjör, apotekare, lärare, sjuksköterskor och undersköterskor.

Har du något råd till unga vuxna som ska välja yrke?

– Även om du gör ett val nu så kan du alltid ändra dig senare livet. Det finns inga perfekta val, det är inte så svart eller vitt. Om du känner att du har ett intresse och talang för något, följ den känslan och tänk inte så mycket på karriär utan var öppen för de möjligheter du kommer få.

Har du något tips till människor som är mitt i livet och funderar på att välja en annan yrkesbana?

– Jag förespråkar det. Det finns de som längtar efter att gå i pension för att de vantrivs på sina jobb, fastän de har många år kvar i arbetslivet. Då är det bättre att man tar tag i sin situation och gör något åt saken. Sen är det också viktigt att man funderar över de ekonomiska förutsättningarna att börja på ny yrkesbana och tar reda på hur arbetsmarknaden ser ut framöver.

Susanne kommer att vara placerad på Alingsås lasarett till och med maj nästa år. Därefter väntar psykiatriplacering i Göteborg och sedan tjänstgöring på vårdcentral.

– Jag har aldrig ångrat mitt val att studera till läkare. Jag är glad för att jag är där jag är. För att jag gjorde verklighet av min dröm, säger Susanne.

Behovet av vårdpersonal är stort

Inom Västra Götalandsregionen är det brist på flera olika yrkesgrupper inom vården. När det gäller läkare förväntas efterfrågan på utbildade läkare öka med 20 procent fram till år 2025.

– Att människor omskolar sig är såklart välkommet för oss. Det är värdefullt med annan tidigare erfarenhet och det för in andra perspektiv och kompetenser i vården, säger Michael Zijp som är HR-strateg på VGR:s koncernkontor.

Inom VGR behövs läkare särskilt inom allmänmedicin, psykiatri, neurologi, akutmedicin, internmedicin och laboratoriemedicin.

– Vi är Sveriges största offentliga arbetsgivare och arbetar med en omfattande omställning av hälso- och sjukvården. Vi har behov av kompetenser inom en rad områden, inte minst läkare, säger Michael Zijp.

Text: Frida Rydeling, Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Jobben i VGR

Är du nyfiken på att jobba inom VGR? Här listas VGR:s lediga jobb.

Mer information om VGR som arbetsgivare finns här.