Titthålskirurgi på döda kroppar.
Med ny balsameringsteknik kan träning med titthålskirurgi göras på döda kroppar vid KAT-labbet i Göteborg. Foto Margareta Berg

I slutet av november hålls en unik utbildning i avancerad livräddande traumakirurgi i Göteborg.  Då ska 16 kirurger och ortopeder från hela landet öva på döda kroppar som donerats till forskning.

Utbildningen sker på KAT, Kirurgiskt anatomiskt träningscenter, som invigdes tidigare i år och är den första i sitt slag i Sverige. Centrumet har byggts upp av Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i samverkan.

– Det är framförallt KAT som gör utbildningen möjlig, förklarar kirurgen Karin Sillén som är initiativtagare till utbildningen och biträdande kursledare.

Avlidnas kroppar

På KAT använder man avlidnas kroppar att öva på. Det är helkroppsdonationer från frivilliga personer som känt en stark vilja att göra nytta för forskning och utbildning.

– Att vi kan genomföra kursen nu beror på att vi har tillräckligt med kroppar att öva på. Vi skulle vilja driva kursen både vår och höst men tillgången på kroppar kommer att avgöra våra möjligheter, berättar Karin Sillén.

Utbildningen genomförs under en dag, den 25 november, och pågår i tio timmar. Det är en rent praktisk kurs där deltagarna opererar hela tiden. Problemet för kirurger och ortopeder är att de inte behandlar trauman tillräckligt ofta för att bli riktigt skickliga.

– Utbildningen handlar om att ta sig till kärl som sitter på svåråtkomliga ställen och lyckas få stopp på blödningar som patienten annars skulle dö av, säger Karin Sillén.

Världsauktoritet

Huvudinstruktör på kursen är den amerikanske kirurgen Mark Bowyer. Karin berättar att Mark ses som en världsauktoritet på området.

Att fylla kursen har varit enkelt. Förutom de 16 deltagarna står flera på väntelista. Ungefär hälften av deltagarna är allmänkirurger och ortopeder från Västra Götaland och andra hälften är från övriga Sverige.

Varför genomförs den här kursen just nu?

– Vi har både ett träningscenter och kroppar. Det är dessutom en del i Sahlgrenska universitetssjukhusets (SU) uppdrag som regionalt traumacenter. SU ska inte bara hantera trauman utan ansvarar även för utbildningar och att traumavården utvecklas i hela Västra Götaland, förklarar Karin Sillén.

Text: Kjell Foss
vgrfokus@vgregion.se


Fakta

Utbildningen heter ASSET, Advanced surgical skills for exposure in trauma. Det är en konceptutbildning från American College of Surgeons. Utbildningen ges på Medicinareberget i Göteborg i samarbete mellan Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet. ASSET är en konceptkurs som kommer från USA och har inte givits på flera år i Sverige.