Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Fler ska kunna få hjälp av en hälsocoach via videomöten.

Nu får fler möjlighet att träffa hälsocoachen i mobilen

Nu kan fler få hjälp att förbättra sin hälsa genom den kostnadsfria tjänsten Hälsocoach Online. Västra Götalandsregionen (VGR) har anställt fler hälsocoacher som ska stödja invånarna till hälsosamma levnadsvanor. Under våren inleds också ett samarbete med Apoteket AB.

Coachningen sker via videomöten i appen Mitt vårdmöte. Är du över 16 år och bor i Västra Götaland kan du ladda ner appen, boka tid och träffa hälsocoachen i mobilen, var du än befinner dig. Hälsocoach online är ett komplement till den ordinarie hälso- och sjukvården.

– Vi kan stötta och coacha i fler möten och under en längre period än vad vårdcentralen eller sjukhuset i regel har möjlighet till, säger Åse Blomqvist projektansvarig för Hälsocoach online, och enhetschef för Centrum för fysisk aktivitet.

Samarbete med Apoteket AB

Vägen in kan vara via en rekommendation från vården, eller att man tar initiativet på egen hand.

Under våren inleder Hälsocoach online också ett samarbete med Apoteket AB, vars kunder ska få tips om kostnadsfri hälsocoachning.

– Förändringar i levnadsvanor kan hjälpa många människor att hålla sig friska och bidra till bättre hälsa för de som lever med läkemedel. Vi ser mycket positivt på samarbetet med VGR och hoppas kunna hjälpa till att informera och rekrytera fler personer som kan få hjälp på Hälsocoach online, säger Lotta Haleen, ansvarig för hälsotjänster och förskrivna läkemedel på Apoteket AB.

Minskat vårdbehov

Hälsocoach online är en av många hälsofrämjande insatser i vården för att bromsa den ökande ohälsan. En betydande del av hälso- och sjukvårdens resurser går idag till behandling av kroniska sjukdomar, som hjärt-/kärlsjukdomar, diabetes, astma/KOL och demens. Med pågående ökningstakt av kronisk sjukdom kommer vårdens resurser på sikt inte att räcka till.

Det hoppfulla i denna svåra ekvation är att cirka 80 procent av alla fall med kroniska sjukdom beror på ohälsosamma levnadsvanor, så en stor del av makten ligger hos individen själv.

Coachningen på Hälsocoach online pågår vanligtvis i 2-6 månader, vid 4-6 tillfällen. För att boka tid behöver du ladda ner appen Mitt vårdmöte, logga in med BankID och registrera dina kontaktuppgifter.

Mer information och möjlighet att ladda ner appen på webbplatsen vgregion.se/halsocoach 

Text: Pernilla Häyhänen
vgrfokus@vgregion.se