Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
– Vårt fokus just nu är att vården ska vara uppmärksam och att kunna identifiera, isolera och vårda misstänkta fall, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Sjukvården i VGR rustar för coronaviruset

Västra Götalandsregionen (VGR) förbereder sig nu för att kunna agera effektivt om det nya coronaviruset sprider sig även till Sverige.

– Vårt fokus just nu är att vården ska vara uppmärksam och att kunna identifiera, isolera och vårda misstänkta fall, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

– Vi följer de råd och rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten kring det nya coronaviruset 2019-nCoV. Mycket ny kunskap tillkommer hela tiden, och informationen förändras därför efterhand.

De senast uppdaterade uppgifterna finns på Folkhälsomyndighetens hemsida. 

Viktigt hålla sig uppdaterad

Smittskydd Västra Götaland arbetar med att kontinuerligt ge information och instruktioner till sjukhus, vårdcentraler och andra vårdgivare. Då det kan ske löpande förändringar är det viktigt att personalen i vården håller sig uppdaterad genom Smittskydd Västra Götalands hemsida.

– Det vi i första hand vill uppnå är att kunna identifiera och isolera misstänkta fall för att undvika att smitta förs vidare till andra, säger Thomas Wahlberg.

För närvarande 2020-01-29 gäller att om du rest och befunnit dig i provinsen Hubei i Kina och inom två veckor insjuknar med luftvägsinfektion eller haft nära kontakt med ett laboratorieverifierat fall med infektion med det nya coronaviruset ska du kontakta vården via telefon. Dessa uppgifter kan komma att förändras närmaste tiden.

Luftvägssymtom

– Viruset orsakar luftvägssymtom, feber och hosta, säger Thomas Wahlberg

Om någon söker vård på vårdcentral, akutmottagning, annan öppenvårdsmottagning eller liknande och det väcks misstanke om infektion med 2019-nCoV ska personen hänvisas till ett enskilt rum utan att passera väntrum. Personal ska hålla avstånd och vårdande personal använda skyddsutrustning.

Folkhälsomyndighetens frågor och svar om coronavirus

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se