Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Det finns mycket information både på 1177.se och folkhälsomyndighetens webbsida. För att avlasta 1177.se på telefon kan du läsa där först. Foton: Pixabay

Coronaoron hindrar sjuka att komma fram till 1177 Vårdguiden på telefon

Rädslan för det nya coronaviruset gör att många som varken har symtom eller på annat sätt befinner sig i riskzonen för smitta ringer ner 1177 vårdguiden på telefon.

– De som verkligen behöver hjälp hamnar i långa telefonköer och riskerar att inte komma fram i rimlig tid, säger Jill Johansson, chef för 1177 vårdguiden på telefon i Västra Götalandsregionen (VGR).

Nu vädjar hon till allmänheten om att istället ringa 11313 om man är orolig över coronaviruset, men inte känner sig sjuk och inte heller varit i de länder som Folkhälsomyndigheten har som riskområden. Från torsdag 12 mars klockan 9:00 kommer det också att finnas två nya knappval när man ringer 1177. Ett till 11313 och ett till en särskild kö för frågor om coronavirus.

Lugnt under melodifestivalen

Antalet samtal till 1177 följer samma mönster som innan det nya coronaviruset konstaterades i Sverige.  I telefonstatistiken märks exempelvis minskat antal samtal vid stora sportevenemang på TV som till exempel VM i fotboll.

– När melodifestivalen sändes på TV i lördags var vi nästan nere på noll samtal. Om man kan skjuta undan sin oro under melodifestivalen så kanske man också kan vänta på svar hos 113 13 eller läsa vad som står på 1177.se eller Folkhälsomyndigheten.se, säger Jill Johansson.

En del som ringer till 1177 är övertygade om att ha coronasmittan och kräver att få bli provtagna. I de allra flesta fall uppfyller man inte kriterierna för provtagning, men i de fall man gör det så slussas man vidare.

Stanna hemma

– Vi följer kriterierna från Folkhälsomyndigheten och smittskydd till punkt och pricka och då blir en del arga. Men vi måste hålla oss till det som gäller övergripande och ska inte göra andra bedömningar, säger Jill Johansson.

– Det jag är mest bekymrad för nu är att personer som verkligen behöver vår hjälp inte får det på grund av alla orossamtalen. Oron är just nu en större risk än själva coronasmittan som för de allra flesta yttrar sig med vanliga förkylningssymtom. Om man är sjuk i en förkylning är alltid rekommendationen att stanna hemma, kurera sig och följa egenvårdsråd som finns på 1177.se. Får man mer symtom, blir sämre, känner sig sjukare än vanligt eller att det inte vill gå över efter några dagar så kan man alltid ringa 1177 säger Jill Johansson.

Även Västra Götalandsregionens telefonväxel är hårt belastad av samtal som handlar om covid-19. Men inte heller det är rätt väg att gå för den som vill veta mer om coronaviruset.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Frågor och svar om corona på folkhälsomyndigheten

Om coronavirus på 1177.se