Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Minskningen av vinterkräksjuka och säsongsinfluensa tros bero på att många blivit bättre på att tvätta händerna berättar Linda Hallberg, hygiensjuksköterska på Vårdhygien Södra Älvsborgs sjukhus.

Vinterkräksjukan har minskat – fler tvättar händerna

I år är antalet fall av säsongsinfluensa och vinterkräksjuka färre än tidigare. Minskningen tros bero på att fler tvättar händerna oftare än vanligt och den sociala distanseringen med anledning av covid-19.

– Vi har sett färre fall av både säsongsinfluensa och caliciviruset. Vi gjorde en analys för några veckor sedan och då kunde vi konstatera det. Om det beror på förbättrad handhygien är för tidigt att säga men vi hoppas och tror det, säger Linda Hallberg, hygiensjuksköterska på Vårdhygien Södra Älvsborgs sjukhus.

Minskad sjukhusvård

På sjukhuset har antalet patienter som söker vård och som behöver läggas in på grund av virusen minskat kraftigt jämfört med tidigare år.  Även antalet fall av säsongsinfluensa och caliciviruset på särskilda boende i sjukhusets upptagningsområde har minskat.

Säsongsinfluensan har minskat i hela Västra Götaland jämfört med tidigare år visar statistik från Smittskydd.

Det är också färre sökningar på 1177:s regionala del på influensa och vinterkräksjuka jämfört med tidigare år. Under säsongen har cirka 700 sökningar gjorts på vinterkräksjuka vilket går att jämföra med drygt 800 föregående säsong.

Tvättar händerna

Folkhälsomyndighetens återkommande uppmaningar om vikten av att tvätta händerna för att minska smittspridningen av covid-19 har bidragit till fler positiva effekter enligt Linda Hallberg.

– Redan innan utbrottet av covid-19 bedrev vi ett förbättringsarbete på sjukhuset för att förbättra handhygienen. Det arbetet har fått en skjuts av Folkhälsomyndighetens budskap om att tvätta händerna och har ökat medvetenheten och hos både vårdpersonal, patienter och närstående, säger Linda Hallberg.

5 maj varje år firas den internationella handhygiendagen. Dagen är särskilt aktuell i år med anledning av covid-19. Det är viktigt att fortsätta att tvätta händerna och följa myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridningen och rädda liv.

Läs om Världshälsoorganisationens kampanj under Internationella handhygiendagen

Text: Emelie Ljunggren
vgrfokus@vgregion.se