Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com

Åk till Alingsås och fika

Ingenstans i Västsverige har väl vårt kära fika en lika självklar plats som i Alingsås? Så om du är sugen på en provsmakningsrunda bland wienerbröd och mazariner är det till Alingsås du ska åka.

Viktig information:
Under coronapandemin gäller andra rekommendationer för resor. Kolla Folkhälsomyndighetens hemsida för de senaste råden.

I Alingsås lilla stadskärna ligger kaféerna och gårdsbutikerna tätt. Här kan du strosa runt och äta upp dig under tiden. För goda bakverk är ju så bra för själen!

Att just Alingsås blivit den fikahuvudstad den är, får sin förklaring i historien. Redan under 1700-talet började textilindustrin byggas upp i staden och familjerna hade helt enkelt inte tid att baka bröd längre. Dessutom var de trångbodda, så bagarna gjorde jobbet åt dem och när köksbordet inte räckte till längre började kaféerna etablera sig.

Arbetarkaféer och espressomaskiner

Idag är utbudet av kaféer blandat, från historiska arbetarkaféer till modernare kaféer med espressomaskin och extra allt. Tre av kaféerna i Alingsås eller strax utanför staden har fått en plats i White Guide Cafés lista bland Sveriges bästa kaféer.

–  Alingsås är en stad att uppleva. Det är en gemytlig och trevlig trästad där det är lätt att ta sig fram. Här får man ta del av både mysiga gårdsbutiker och en härlig fikakultur, säger Tobias Bengtson, turistassistent i Alingsås.

Fika hela året

Från maj till december finns möjlighet att gå en guidad fikavandring, där man får provsmaka olika bakverk på fem olika platser. Och om du inte tycker det räcker, kan du såklart lägga upp din egen fikatur eller be turistbyrån om hjälp att välja ut några favoriter. Väl bekomme!

Mer Alingsås

Det finns såklart mycket mer att göra i Alingsås än att fika och handla. Kommer du hellre hit på hösten, är Lights in Alingsås väl värt ett besök. Det är ett ljusevenemang som förflyttar dig till en ny värld varje höst.

Andra sevärdheter i Alingsås är Nolhagaparken med Nolhaga slott, museijärnvägen vid Gräfsnäs och vandringslederna i naturen utanför staden. Sedan förra året finns en vandringsled som går hela vägen till Göteborg, Gotaleden.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Länk till fler hemestertips


Praktisk information

Allt om Alingsås och kaféstaden www.kafestaden.se

Fikavandra i Alingsås https://www.vastsverige.com/alingsas/produkter/fikavandring-i-alingsas/

Lights in Alingsås 2021 äger rum i oktober. www.lightsinalingsas.se

Vandra längs Gotaleden www.gotaleden.se se även förra årets hemestertips: Gotaleden – vandra från Kungsportsplatsen till kaféernas stad Alingsås

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *