Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foton: Åsa Dahlgren och Jonas Ingman/Westsweden.com

Skåda säl och fiska krabbor i Bohuslän

En dag på havet vore väl alldeles underbart? Särskilt om man träffar på en koloni med knubbsälar som ligger och solar sig på klipporna!

Viktig information:
Under coronapandemin gäller särskilda rekommendationer för resor. Kolla alltid Folkhälsomyndighetens hemsida för de senaste råden.

En knubbsäl kan vara 30 minuter under ytan utan att andas och kan dyka ner till 200 meters djup. Runt midsommar brukar ungarna (som kallas kutar) komma. Sälarna har sina ”liggplatser” dit de kommer tillbaka efter att ha varit ute och letat efter mat i några dagar.

Sälsafari

Sommaren 2019, när den här texten publicerades första gången, ordnade nästan varje större ort längs Bohuskusten turer med sälsafari under sommaren. Havets hus i Lysekil kommer inte att ha någon sälsafari sommaren 2021, men vi rekommenderar ändå ett besök i Havets hus i Lysekil med sina 30 akvarier och över 100 arter från havet att lära sig mer om.

Om du vill åka på sälsafari, fråga på ortens turistbyrå om det finns någon som anordnar båtturer. Några favoritplatser för sälarna är förutom Lysekil också Kosteröarna, Väderöarna och söder om Marstrand.

Fiska krabbor

Om du inte vill ge dig ut på havet kan du förstås stanna i land och fiska krabbor från bryggan. Ta ett snöre, knyt fast en klädnypa, krossa en blåmussla och fäst i klädnypan. Ta med en hink och eventuellt en håv. Nu är det bara att börja fiska! Var noga med att krabborna ska ha friskt vatten i hinken och glöm inte att hälla tillbaka dem när du räknat dem och fiskat färdigt. Så är de redo att fiskas upp igen nästa dag!

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Länk till fler hemestertips


Praktisk information

Havets hus

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *