Foton: Åsa Dahlgren och Jonas Ingman/Westsweden.com

En dag på havet vore väl alldeles underbart? Särskilt om man träffar på en koloni med knubbsälar som ligger och solar sig på klipporna!

Viktig information:
Under coronapandemin gäller särskilda rekommendationer för resor. Råden nedan uppdaterades 11 juni men kolla alltid Folkhälsomyndighetens hemsida för de senaste råden.

I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör undvikas. Resenärer bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna i kollektivtrafiken och i andra kollektiva färdmedel.

En knubbsäl kan vara 30 minuter under ytan utan att andas och kan dyka ner till 200 meters djup. Runt midsommar brukar ungarna (som kallas kutar) komma. Sälarna har sina ”liggplatser” dit de kommer tillbaka efter att ha varit ute och letat efter mat i några dagar.

Sälsafari

Nästan varje större ort längs Bohuskusten anordnar turer med sälsafari under sommaren. En av dem är Lysekil, där du kan kombinera en tur på havet med att besöka Havets hus i Lysekil. Andra kända favoritplatser för sälarna är till exempel söder om Kosteröarna, Väderöarna och söder om Marstrand.

Fiska krabbor

Om du inte vill ge dig ut på havet kan du förstås stanna i land och fiska krabbor från bryggan. Ta ett snöre, knyt fast en klädnypa, krossa en blåmussla och fäst i klädnypan. Ta med en hink och eventuellt en håv. Nu är det bara att börja fiska! Var noga med att krabborna ska ha friskt vatten i hinken och glöm inte att hälla tillbaka dem när du räknat dem och fiskat färdigt. Så är de redo att fiskas upp igen nästa dag!

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Länk till fler hemestertips


Praktisk information

Havets hus https://www.havetshus.se/ Sälsafari från Havets hus https://www.havetshus.se/att-gora/salsafari/ Flera båtcharterföretag längs kusten ordnar sälsafari under sommaren. Enklaste sättet att hitta dem är att utgå från din plats och söka på internet. Hur man fiskar krabba https://tjorn.se/kulturturismfritid/naturochfriluftsliv/badochbatliv/hurmanfiskarkrabba.4.346a865714e6f5def5aa5e.html