Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Slottskogen bjuder både på älgar och pingviner. Foton: Robande och Alicia Fagerving / CC BY-SA

Ta med barnen till Slottsskogen

Packa picknickkorgen och ta en heldag i Slottsskogen med barnen. Slottsskogen har en av Sveriges äldsta djurparker med både sälar och pingviner. Här finns också flera lekplatser, Göteborgs naturhistoriska museum och ett observatorium.

Viktig information:
Under coronapandemin gäller andra rekommendationer för resor. Kolla Folkhälsomyndighetens hemsida för de senaste råden.

Till djurparken kan du gå året runt och den är gratis att besöka. Här kan ni se både vilda och tama nordiska djur, som älgar, renar, knubbsälar och grisar, men också Humboldtpingviner från Sydamerikas västkust. I vanliga fall brukar djurskötarna prata om djuren varje dag vid matningsdags, eftersom ett syfte med djurparken är att ge oss besökare lite mer kunskap.

Barnen har också ett eget zoo, med svenska lantraser som gutefår, jämtget och Orusthöna.

I början av sommaren 2021 är matpratet inställt tills vidare. Ponnyridningen är inställd och Barnens zoo har stängt sommaren 2021. För uppdaterad information, se hemsidan.

Naturleken och barfotaslingan

Från pingvindammen är det inte långt till naturleken och barfotaslingan. Naturleken är en skogsstig som går till bergets topp. På vägen finns stationer där insekter och andra djur bor. Här kan barnen gunga på myrvippgungan, klättra i jättespindlarnas nät eller bygga koja. I slutet av stigen kommer ni fram till barfotaslingan. Så av med strumpor och skor och känn dig fram längs den 300 meter långa sinnesslingan med olika underlag.

Utflyktslekplatsen Plikta

Nu behöver ni nog en fikapaus, innan ni tar er till andra änden av Slottsskogen och lekplatsen Plikta. Här kan alla leka! Och tryter fantasin kan ni fråga personalen – Plikta är bemannat nästan varje dag och ni kan få tips på aktiviteter eller låna cyklar, redskap eller spel. Många av redskapen kan användas av personer med funktionsnedsättning och underlagen är tillgänglighetsanpassade. Det finns också grillar här som är fria att använda

Göteborgs naturhistoriska museum

Inte långt från Plikta ligger Göteborgs naturhistoriska museum. Här kan du hälsa på den stora blåvalen, dinosaurieskelettet eller den mäktiga afrikanska elefanten. Eller beundra koraller, fossiler eller fåglar från hela världen. Det är fri entré till museet, men du behöver förboka ditt besök på grund av rådande restriktioner.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se

Länk till fler hemestertips


Praktisk information:

Samlingssida för Slottsskogen 

Göteborgs naturhistoriska museum. Här finns också information om vilka delar av utställningen som för tillfället renoveras och eventuellt är stängda. https://www.gnm.se/

Slottsskogsobservatoriet. Slottsskogsobservatoriet öppnar igen för besökare i höst, när kvällarna blir mörkare. För öppettider: http://slottsskogsobservatoriet.se/

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *