Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com

Res 3 000 år tillbaka i tiden och fascineras av de gåtfulla hällristningarna i Tanum. En bildskatt som är så speciell att den finns med på Unescos världsarvslista.

Viktig information:
Under coronapandemin gäller andra rekommendationer för resor. Råden nedan uppdaterades 11 juni. Kolla Folkhälsomyndighetens hemsida för de senaste råden.

I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör undvikas. Resenärer bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna i kollektivtrafiken och i andra kollektiva färdmedel.

I Tanum har människor från bronsåldern ristat in tusentals bilder på de släta klipporna i landskapet. – Att komma hit är en sällsynt chans att få titta in i folks huvuden för flera tusen år sedan. Annars är vi vana vid att fornminnen består av döda ting, men det här är något som människorna skapat. Genom deras bilder kan vi lära oss något om hur de levde och hur de tänkte, säger Hans Lundenmark, arkeolog och guide på Vitlycke museum.

Hällristningar i sommarnatten

Här kan du gå runt på egen hand och drömma dig bort bland urgamla bilder på brudpar, krigare, musiker, skepp och resor till dödsriket. Eller passa på att följa med på en av de guidade turerna. Om du har möjlighet rekommenderar vi den nattliga turen där du får uppleva bilderna under ficklampans sken. – På natten får bilderna ett annat djup med skuggorna som gör att de liksom reser sig upp från klipporna och blir tredimensionella, säger Hans Lundenmark.

Bronsåldersgård

Som om inte hällristningarna skulle räcka, kan du också strosa runt i bronsåldersgården utanför museet. Här kan du se hur människorna bodde och levde för 3000 år sedan och hälsa på de frigående fåren eller de inhägnade grisarna. För att riktigt komma i stämning kan du hyra bronsålderskläder och prova på att skjuta pilbåge, fläta band eller göra pärlor av lera. Under vecka 28 är det ett hantverksläger på gården. Då visar hantverkare upp hantverk som silversmide, vävning och korgflätning. Under hela sommaren är det också särskilda aktiviteter för barn – bland annat kan de får prova på att gjuta i tenn (i stället för brons, eftersom det blir för varmt för små barnfingrar) med bronsålderstekniker.

Digital utställning med tatueringar

För dig som hellre stannar hemma och reser från läsfåtöljen, kan du se en digital utställning med fotografier av människor som haft hällristningar och grottmålningar som inspiration till sina tatueringar. Länk till Rock art tattoo – en digital utställning.

Länk till fler hemestertips

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se


 

Praktisk information

För mer information om öppettider, priser och sommarens aktiviteter för barn och vuxna – Vitlycke museums webbplats (länk: https://www.vitlyckemuseum.se/