Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Astrid Burhöis uppgift som regionutvecklare är att bevaka så att lagar, policyer och andra beslut inom EU, ligger i linje med vad Västra Götalandsregionen och dess aktörer behöver för att utvecklas i rätt riktning.

Astrid är regionutvecklare i Bryssel – vill skapa ett bättre samhälle

Astrid Burhöi jobbade i tio år som politiskt sakkunnig i Europaparlamentet i Bryssel. Nu är hennes titel regionutvecklare med uppdrag att se till att Västra Götalandsregionen (VGR) är att räkna med i Europa.

Om det vore en normal arbetsdag skulle Astrid börjat med att åka till sin arbetsplats längst upp i Nordic House i Bryssel och därifrån koppla upp sig mot ett Skype-möte med kolleger i Göteborg. Därefter skulle hon gått från möte till möte – med sakkunniga i EU-kommissionen (EU:s ”regering”), med andra expertgrupper, med EU-parlamentariker och forskningsnätverk, för att nämna några.

Men det är ingen vanlig dag, utan mitt i coronakrisens Europa. Astrid sitter hemma och jobbar i vardagsrummet i sin lägenhet i centrala Bryssel. Barnen på 3 och 7 år är hemma, för skolorna är stängda. Så ibland avbryter Astrid arbetet för att ta en tur till parken utanför, så barnen får leka en stund.

– Jag får ta igen en del arbetstid på kvällarna när de lagt sig.

Sociala kontakter

Eftersom Skype-möten har varit en del av hennes vardag sedan tidigare, har hon ändå viss rutin. Men efter mer än två månaders distansarbete, saknar hon de sociala kontakterna.

– Mycket av vårt arbete handlar ju om att påverka och att göra Västra Götalandsregionens röst hörd, och det säger sig självt att det blir något annat när man sitter i samma rum än om man ses på en skärm, säger Astrid Burhöi.

Astrid Burhöis uppgift som regionutvecklare är att bevaka så att lagar, policyer och andra beslut inom EU, ligger i linje med vad Västra Götalandsregionen och dess aktörer behöver för att utvecklas i rätt riktning. De områden hon särskilt bevakar är forskning och innovation samt transporter.

Dubbelspårig järnväg Göteborg–Oslo

Ett exempel är att hon är med och driver frågan om dubbelspårig järnväg från Göteborg till Oslo – som en del av visionen om en grön megaregion i Europa, från Hamburg till Oslo. För att en sådan satsning ska bli verklighet, är Astrid  med och påverkar redan på lagstiftningsnivå.

– Lagstiftningen om transportnät genom Europa behöver förstärkas om fler transporter ska gå med järnväg i stället för väg. Som den nuvarande lagstiftningen är skriven räcker det med enspårig järnväg och då blir det ingen förändring så att fler transporter går med tåg, säger Astrid Burhöi.

Klimatmål

När Astrid Burhöi sitter i förhandlingar med sakkunniga och politiker, eller när hon är ute på olika evenemang för att lyfta frågan om dubbelspårig järnväg, känner hon på riktigt att hon får vara med och skapa ett bättre samhälle. Att hennes jobb är viktigt och att hon får vara en pusselbit i arbetet för att Västra Götaland ska uppnå sina högt ställda klimatmål. Länk till VGR:s klimatmål

– Det är områden som är väldigt motiverande att jobba med och där mina egna värderingar stämmer överens med de mål som VGR har. Jag vill också att samhället ska förändras på ett hållbart sätt och tror på en grön omställning, vilket är en stor fråga för hela EU just nu.

Internationellt intresse

Astrid Burhöi har alltid haft ett internationellt intresse, men säger ändå att hon halkade in i EU-världen av en slump. I samband med sin utbildning inom statsvetenskap och juridik, tillbringade hon ett utbytesår i Frankrike och träffade sin blivande man. Hon sökte de jobb som fanns i ”närheten” vilket till slut blev ett jobb som  kommunikatör i skattefrågor i Bryssel. Ganska snart fick hon ett nytt jobb som politiskt sakkunnig, något hon jobbat med i tio år.

I november 2019 började hon jobbet som regionutvecklare för Västra Götalandsregionen och här vill hon stanna ett tag.

– Det är fritt och kreativt och jag har nytta av många kontakter från mina tidigare år. Dessutom får jag komma hem till Göteborg och jobba ibland och kan passa på att träffa min familj. Det är en stor bonus, säger hon.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
vgrfokus@vgregion.se


 

Fakta Västra Götalandsregionens Brysselkontor

Astrid Burhöi och hennes två kolleger är Västra Götalandsregionens förlängda arm på plats i Bryssel. Deras uppgift är att utifrån ett EU-perspektiv bidra till att uppfylla VGR:s mål. Det gör de genom att omvärldsbevaka, delta i policyprocesser, genom strategisk påverkan samt skapa goda kontakter i Bryssel.

Frågorna de bevakar är kopplade till VGR:s regionala utvecklingsuppdrag. Följande områden är prioriterade:

·       Miljö och hållbarhet

·       Transport och infrastruktur

·       Näringsliv och sammanhållningspolitik

·       Forsknings- och innovationsfrågor