Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Cellprovtagning börjar igen efter covidstopp – ”räddar liv”

OBS! Sedan denna text publicerades har smittspridningen och trycket på vården på grund av covid-19 ökat. För tillfället har barnmorskemottagningarna tvingats pausa kallelser till cellprovskontroller, till och med vecka 9, 2021. 

Ursprunglig text.

Nu kallar Västra Götalandsregionens barnmorskemottagningar till cellprovtagning igen efter några månaders uppehåll på grund av covid-19.

– Vi hoppas att alla som får en kallelse till cellprovskontroll kommer till oss och tar sitt cellprov. Det är ett viktigt prov som räddar liv, säger Susanne Samuelsson, områdeschef Västra Götalandsregionens (VGR) barnmorskemottagningar.

Hon uppmanar alla kallade personer att våga komma till sin barnmorskemottagning och betonar att alla mottagningar tar ansvar för att anpassa sin verksamhet med hänsyn till rådande rekommendationer kring covid-19. Som vanligt gäller att den som känner minsta sjukdomssymtom ska stanna hemma.

– För att man ska känna sig trygg när man besöker oss, har vi anpassat antalet kallade åt gången. Vi kallar färre personer samtidigt, så att man ska kunna hålla ordentligt avstånd i väntrummet, säger Susanne Samuelsson.

Mer information om cellprovskontroll

Text: Åsa Berner
vgrfokus@vgregion.se


Fakta om cellprov:

Gynekologisk cellprovtagning, så kallat cellprov, handlar om att upptäcka eventuella cellförändringar i tid, innan de skulle kunna utvecklas till cancer. Tar du cellprov regelbundet får du ett drygt 90% skydd mot livmoderhalscancer.

Cellförändringar i livmoderhalsen syns och känns inte och ger oftast inga besvär. De är inte farliga i sig, men kan utvecklas till cancer om de inte upptäcks och behandlas i tid. Det enda sättet att upptäcka cellförändringar är genom cellprov.

Cellprov berör alla med livmoderhals 23-64 år, oavsett vilken könsidentitet du har, och oavsett hur och vem du har sex med. Från 23 års ålder görs cellprovet vart tredje år, efter 50 års ålder vart femte eller vart sjunde år.

Efter 64 års ålder görs cellprovet bara vid behov, till exempel om cellförändringar upptäckts tidigare.