Sju filmer där Film I Väst har varit inblandad har biopremiär i höst. Den sjunde filmen har ännu inte presenterats.

Coronapandemin till trots, Skandinaviens ledande filmregion, Västra Götaland, fortsätter att producera filmer och tv-serier. I höst blir det ett flertal nya premiär, alltifrån Christer Fuglesangs första barnbok som blir biofilm till dokumentären som följer två yazidiska familjer som flytt IS terror.

Film i Väst som ägs av Västra Götalandsregionen är en regional filmfond som investerar i, deläger och samproducerar film. I veckan presenterade Film i Väst höstens satsningar, både premiärer och kommande inspelningar.

– Under det här året sker det 18 inspelningar av svenska och internationella filmer och tv-draman i regionen, vilket är i paritet med tidigare år. Pandemin har dock satt sina spår. Det har blivit betydligt tuffare att spela in film och tv-drama på grund av den pågående pandemin och Film i Väst har fått gått in med betydligt större insatser i flera av årets projekt för att säkerställa att produktionerna ska kunna färdigställas. Vi är stolta över att kunna bidra till att hålla igång en väl fungerande svensk filmindustri, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst i ett pressmeddelande.

Höstens biopremiärer

Rymdresan – Christer Fuglesang första barnbok, Rymdresan, blir film med bland andra Robert Gustafsson, Hedda Stiernstedt, Jennie Silfverhjelm, Kim Sulocki, Theoz och Teresa Cortes Eliasson i rollerna. Biopremiär: 11 september. Mer om filmen och trailer här.

Idomeni – David Aronowitsch har i sin nya dokumentärfilm under fyra års tid följt två yazidiska familjer från Irak som flytt IS terror och fastnat i ett flyktingläger på gränsen mellan Grekland och Nordmakedonien på obestämd tid. Biopremiär: 25 september. Läs mer om filmen här.

Nelly Rapp – Monsteragent – Nelly och hennes hund London ska tillbringa höstlovet hos sin morbror Hannibal. Men det visar sig att Hannibal inte lever det lugna liv som hon trott – han är en monsteragent! I rollerna ser vi Matilda Gross som Nelly, Johan Rheborg som Hannibal, Marianne Mörck som Lena-Sleva samt Björn Gustafsson och Lily Wahlsteen som två nya karaktärer. Producerar gör SF Studios i samproduktion med bland andra Film i Väst. Biopremiär: 23 oktober. Mer om filmen och trailer här.

Sune – Uppdrag midsommar – Den tredje filmen i sviten med familjen Andersson kommer utspela sig i samhället Myshult där förväntningar, kärlekstrubbel och grannfejder skapar ett episkt annorlunda midsommarfirande. Biopremiär: julen 2020 Läs mer om filmen här.

Tills solen går upp – Peter Dalle är tillbaka med en ny långfilm, Tills solen går upp. En klassisk, vuxen kärlekshistoria med en stjärnspäckad ensemble. I huvudrollerna ser vi Helen Sjöholm, Mikael Persbrandt, Vanna Rosenberg och Peter Dalle. I övriga roller återfinns Jennie Silfverhjelm, Björn Gustafsson, Filip Berg, Rachel Mohlin, Per Andersson och Anneli Martini. Biopremiär: julen 2020
Läs mer om filmen här

Apstjärnan – Linda Hambäcks förra barnfilm Gordon & Paddy hade sin världspremiär på Berlin Filmfestival i sektionen Generation. Nu är hon tillbaka med filmen Apstjärnan som baseras på Frida Nilssons bok med samma namn och manus är skrivet av Jan Vierth. Pernilla August, Melinda Kinnaman och Stellan Skarsgård gör rösterna. Biopremiär: 18 december. Läs mer och se trailer här

*Dessutom kommer ytterligare en film att gå upp på svensk bio som kommer att offentliggöras om några veckor

Under hösten kommer dessutom åtta nya filmer och två tv-serier att spelas in i regionen. Läs om inspelningarna på Film i Västs hemsida.

Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se