Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Johan Främst

150 vårdcentraler redo för antikroppstester på måndag

Nästa vecka börjar Västra Götalandsregionen, VGR, erbjuda antikropptester för allmänheten över 18 år. Men även om antikroppstest kan vara värdefullt för den enskilde så är det PCR-tester som kan bryta smittspridningen och som har högsta prioritet för VGR.

Omkring 150 vårdcentraler och vissa sjukhus i Västra Götaland kommer erbjuda antikroppstester från och med 28 september. Bokning sker via en särskild bokningssida på 1177.se.

Ring inte 1177, bokning kan inte göras den vägen.

Viktiga skillnader mellan testen

Antikroppstestet visar om en person har genomgått en covid-19-infektion och utvecklat antikroppar. Det är en viktig skillnad mot så kallade PCR-test, som visar om den provtagna personen har en pågående infektion. Antikroppstest görs genom ett blodprov i armen, medan PCR-test tas i näsa svalg med en särskild provtagningspinne.

Kristine Rygge

– PCR-test tar man medan personen fortfarande är sjuk för att se om symptomen beror på covid-19 eller något annat. Antikroppstest är däremot till för friska personer som misstänker att de har haft covid-19 tidigare. Ett sådant prov kan tidigast tas tre veckor efter att personen har blivit frisk, då det kan ta några veckor att utveckla antikroppar, säger Kristine Rygge, medicinsk rådgivare, Västra Götalandsregionen.

PCR bromsar smittspridningen

Även om Västra Götalandsregionen nu öppnar upp för allmänheten att provta sig för antikroppar betonar Kristine Rygge att det även i fortsättningen är PCR-testerna som är prioriterade. Det kommer bara att finnas ett begränsat antal tider för antikroppsprov varje vecka för att undvika undanträngningseffekter hos de vårdcentraler, sjukhus och laboratorier som också hanterar PCR-prover, förklarar hon.

– PCR prioriteras, då man påvisar aktuell covid-19-infektion och därmed kan vidta åtgärder för att bromsa smittspridningen. Till den som vill testa sig för antikroppar kan jag säga att erbjudandet om att testa sig kommer att finnas kvar länge framöver. Om du inte hittar en ledig tid är det bara att försöka igen veckan därpå, säger Kristine Rygge.

Rekommendationer gäller även den med antikroppar

Om man sedan har antikroppar innebär det inte heller att man kan återgå till att leva som vanligt. Även då är det fortsatt viktigt att vara noga med sin handhygien och att hålla avstånd till personer i sin omgivning.

Men en skillnad som provresultatet kan ha för den enskilde är att det kan bli möjligt att träffa äldre och personer i riskgrupp.

– Du behöver alltid göra en bedömning utifrån den enskilda situationen och ska fortsätta följa rekommendationerna för att minska smittspridning i samhället. Men om du har antikroppar kan det underlätta i kontakten med äldre släktingar. Det är ett bekymmer att många har isolerats under längre tid, och detta är ett sätt att öppna upp för mer kontakt, säger Kristine Rygge.

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Här kan du testa dig från och med nästa vecka

Via denna bokningssida på 1177.se kan du söka tider för antikroppsprov. Det går inte att boka tid på telefon genom att ringa 1177.

Personer under 18 provtas för antikroppar endast efter läkarbedömning.

Kostnaden för ett antikroppstest är 160 kronor.

Nyheter från Västra Götalandsregionen.