Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Vecka 47 ökade antal smittade mer än någon annan enskild vecka under hela pandemin

Covidsmittan fortsätter öka – provtagningen rekordstor

Smittspridningen av covid-19 i Västra Götaland ökar fortfarande. Förra veckan konstaterades 4 588 nya fall och trycket på provtagning är stort. VGR tar fler PCR-prover än någonsin och nu utökas kapaciteten ytterligare med hjälp av en ny leverantör.

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland fortsätter att öka. Under vecka 47 konstaterades 4 588 nya fall. Det är fler än någon annan enskild vecka under pandemin och sjunde veckan i rad som antalet bekräftade fall ökar jämfört med föregående.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg konstaterar att utvecklingen fortsätter att gå i fel riktning.

– Vi står inför en utmaning som kan bli lika svår som under våren. Det krävs att ännu fler avstår från att utsätta sig själv och andra för smitta innan smittspridningen kan börja minska, säger han.

Behov av sjukvård ökar

Thomas Wahlberg vädjar till invånarna att se sin egen roll i att stoppa smittan.

– Vi har skärpta råd i Västra Götaland och jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att vi alla sluter upp bakom dem. Det är bara tillsammans som vi kan vända utvecklingen. Alla har ett ansvar och jag vill säga till alla där ute – dina val gör skillnad, säger Thomas Wahlberg.

Relaterat: Länsstyrelsen Västra Götaland om gräns på åtta personer för sammankomster

Belastning på sjukvården är fortsatt stor. Antalet patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland var i dag, den 24 november kl. 10:00, totalt 236 personer varav 27 på intensivvårdsavdelning.

– Det är ett pressat läge men samtidigt står vi på många sätt bättre rustade nu. Sjukvården har lärt sig mycket om covid-19 jämfört med i våras. Vårdtiderna är kortare och det är inte lika stor andel av de insjuknade som behöver intensivvård, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Rekordstor provtagning

Trycket på provtagning är stort och Västra Götalandsregionen, VGR, tar nu fler PCR-tester än någonsin under pandemin. Kapaciteten har fördubblats under hösten och under vecka 46 analyserade 41 275 prover. Preliminära uppgifter talar för att det togs ännu fler, minst 43 000 prover, under förra veckan och att ungefär 10–11 procent av dem visar positivt för pågående covid-19-infektion.

Västra Götalandsregionen har nu tecknat avtal med en extern, global laboratoriekoncern vilket innebär att regionens kapacitet utökas med ytterligare ca 20 000 prover i veckan. Under nästa vecka räknar man med att kunna häva nuvarande begränsning av PCR-provtagning.

– Både vårdcentraler och laboratorier har gjort ett jättejobb med att skala upp provtagningen men under hösten har efterfrågan ökat så snabbt att vi slagit i taket. Med det nya samarbetet säkrar vi provtagningen på kort och lång sikt, säger Ann Söderström.

Västra Götalandsregionen planerar inom några veckor att komplettera PCR-testningen med antigentester, ofta kallade snabbtester, som inom en kvart visar om man har en pågående infektion. VGR inväntar också en rekommendation från Folkhälsomyndigheten om vilka situationer antigentester kan användas istället för PCR-test.

Redo för vaccinering mot covid-19

Parallellt med omfattande provtagning och smittspårning pågår förberedelser för en kommande vaccinering mot covid-19. I Västra Götalandsregionen har arbetet pågått sedan i september.

– Vi bygger upp en robust organisation för att starta vaccination av riskgrupper och vård- och omsorgspersonal i första hand. Vi har en plan och ska stå redo när det finns vaccin tillgängligt, säger Ann Söderström.

Relaterat: Folkhälsomyndigheten om vaccination mot covid-19

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se