Rosa Johansson 99 år Högsbotorp blev en av de första att vaccineras. Foton: Göteborgs stad

På söndagsförmiddagen inleddes vaccinationerna mot covid-19 i Västra Götaland. Vaccinationerna började på fem äldreboenden i Göteborg och 99-åriga Rosa Johansson blev en av de allra första att vaccineras.

– Det är ett stort ögonblick faktiskt, säger Rosa Johansson.

– Vi är jätteglada över att vi nu på förmiddagen har börjat vaccinera mot covid-19 i Västra Götaland. Vi har startat på fyra äldreboenden här i Göteborg. VI har fått drygt 400 doser och har för avsikt att använda dessa under dagen. Det känns jättebra att äntligen få börja den här vaccinationen. säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen.

Fler kommuner

Vaccineringen börjar på äldreboenden i Göteborg men förhoppningen är att starta i andra kommuner under den kommande veckan. I den första fasen av vaccineringen är prioriteringen följande:

  • Boende på SÄBO
  • Riskgrupp med kommunal omsorg i hemmet
  • Vuxna hushållskontakter till ovan två grupper
  • Kommunal vård- och omsorgspersonal

– Det är ett stort jobb som ligger framför oss. Vi kommer förhoppningsvis få några tusen doser de kommande dagarna, och räknar med att kunna vaccinera runt om i Västra Götaland. Vi gör det med hjälp av primärvården tillsammans med kommunerna, idag med Göteborgs stad, säger Ann Söderström.

Fler äldreboenden

– Det är ungefär 22 000 personer som bor på särskilda boenden i Västra Götaland, så vi hoppas att få så mycket som möjligt av vaccinet under de kommande veckorna så vi kan börja vaccinera. Vi följer strikt Folkhälsomyndighetens tågordning, dvs SÄBO, personer som har hemtjänst/hemsjukvård och vård och omsorgspersonal, men även anhöriga till de som bor på SÄBO eller har hemtjänst. De mest prioriterade i grupp 1 är de som bor på särskilda boenden och det är där vi har börjat idag, fortsätter Ann Söderström.

En som också är glad över att vaccineringen startat är Babbs Edberg, tillträdande förvaltningsdirektör, äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen (som startar 4 januari), Göteborgs Stad. Inledningsvis började vaccineringen på fyra äldreboenden men under söndagen startade även vaccineringen på ett femte äldreboende.

– Otroligt skönt att vi äntligen är här, det är historiskt kan man säga. Vi har ett gott samarbete och har fått en bra start idag. Vaccinationerna är en otroligt viktigt som en del i att minska smittspridningen och i slutändan rädda liv och få slut på pandemin, säger Babbs Edberg.

Text: Carl Tengroth och Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Lyssna på pressträffen om vaccinationsstarten