Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Antalet patienter som vårdas på sjukhus för covid -19 i Västra Götaland fortsätter att öka.

Covidvården fortsatt högt belastad i Västra Götaland

Belastningen på vården i Västra Götalandsregionen (VGR) är fortsatt mycket hög. Nu vårdas över 500 patienter med covid-19 på sjukhusen och uppmaningen till alla att endast träffa personer i det egna hushållet är skarp.

– Jag vill verkligen uppmana alla som bor och vistas i Västra Götaland att följa skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd. Vi ser ingen avmattning i antalet personer som blir så svårt sjuka i covid-19 att de behöver sjukhusvård. Så länge smittspridningen ökar kommer också trycket på vården att öka, säger Ann Söderström, hälso och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen.

Smittspridning i samhället

Förra veckan konstaterads 6 424 fall av covid-19 i Västra Götaland. En minskning med 22 procent jämfört med veckan dessförinnan. Smittspridningen är stor i samhället och sker på platser där människor träffas.

– Min uppmaning är lika skarp idag som igår. Träffa bara de som du delar hushåll med. Gå inte i butiker, ordna ingen nyårsfest och gör det du kan för att inte bli smittad av covid-19, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, Smittskydd Västra Götaland.

Nu fortsätter vaccinationerna

I söndags, 27 december, inleddes vaccineringen mot covid-19. Över 400 doser vaccin gavs på fem äldreboenden i Göteborg.

– Under veckan fortsätter vaccineringen på särskilda boenden i Göteborg samt på särskilda boenden i Bohuslän och Skaraborg, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Ny information om vaccination mot covid-19 uppdateras kontinuerligt på 1177.se. Där går det bland annat att läsa om vilka som vaccineras först och hur det går till. Det går i nuläget inte att boka tid för vaccination.

Text: Anna Liljenberg
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: De skärpta förhållningsreglerna

Från den 24 december gäller skärpta restriktioner i Sverige för att minska smittspridningen. Länk till vad som gäller: https://www.krisinformation.se/nyheter/2020/december/skarpta-restriktioner-infor-julhelgen