Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Antalet patienter som vårdas på sjukhus i Västra Götaland är nu rekordhögt.

Rekordmånga covidpatienter på sjukhusen i VGR

Det nya året inleds med rekordmånga patienter med covid-19. Just nu vårdas 552 personer på sjukhusen i Västra Götalandsregionen – fler än någonsin under pandemin. Pressen på vården blir allt större och ökningen inom intensivvården oroar särskilt.

Sjukvården ansträngd

Det ansträngda läget gör att alltmer annan vård trängs undan och trycket på vårdpersonalen är mycket högt.

Inom intensivvården vårdas idag tisdag 77 personer för covid-19. Behovet närmar sig nivåerna från i våras, då det som mest låg ett hundratal personer på regionens intensivvårdsavdelningar.

– Vi arbetar på olika sätt för att utöka intensivvården men det är oroande att alltfler blir allvarligt sjuka. Belastningen på vården har successivt skruvats upp ända sedan oktober. Jag vill vädja till alla att göra sitt bästa för att undvika smitta. Så länge smittan ökar kommer trycket på vården att följa efter, säger Jan Kilhamn, beslutsfattare i den regionala särskilda sjukvårdsledningen i Västra Götalandsregionen (VGR).

Smittspridning ökar

Under vecka 53, dvs 28 december-3 januari, konstaterades 8 204 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det är en ökning med 28 procent jämfört med veckan innan och i nivå med vecka 51.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg understryker att det behövs bättring om utvecklingen ska kunna vändas.

– Vi har fortfarande en stor smittspridning i samhället. Vi måste alla göra allt vi kan för att förhindra smittspridning. Det gäller ständigt och i alla situationer för att skydda oss själva och andra från smitta. Var inte ute och rör dig bland andra människor om det går att undvika – träffa bara de du bor med, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Vaccination pågår

Sedan den 27 december vaccinerar Västra Götalandsregionen invånare mot covid-19. Först ut är äldre personer på särskilda boenden eller med hemtjänst/hemsjukvård och deras hushållskontakter. Vaccinationerna sker där i eller nära hemmet. Inom kort startar även vaccination av kommunal vård- och omsorgspersonal.

Det går ännu inte att boka tid för vaccination via vårdcentral.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om vilka grupper som ska prioriteras. När de första grupperna är säkrade sina två doser går vi vidare med nya grupper. Så fort det blir dags går vi ut med information om hur det ska gå till, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se

Ny information om vaccination mot covid-19 uppdateras kontinuerligt på 1177.se.