Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Som det ser ut nu så kan det dröja flera veckor till innan vi har vaccin som vårdcentralerna kan beställa, säger vaccinationssamordare Kristine Rygge.

Därför dröjer vaccineringen i fas två

Minskade leveranser av vaccin gör att de få doser som VGR får de närmaste veckorna behövs för att alla i fas ett ska få sin första vaccindos. Det innebär att personer i fas två kan få vänta längre än planerat.
När det så småningom blir dags att boka vaccination kan man göra det antingen via webben eller genom att ringa sin vårdcentral.

Artikeln publicerades 1 februari 2021. De omständigheter som beskrivs i artikeln var aktuella det datumet. Sedan dess har Folkhälsomyndigheten ändrat prioriteringsordningen och fas två gäller nu för personer som är 65 år och äldre.

Tidschemat för vaccineringen i Västra Götaland har satts utifrån uppgifterna om vaccintillgång som regionen fått i december. Sedan dess har vaccinproducenterna drabbats av olika bakslag och kan inte leverera vaccin i önskad mängd. Det innebär att personer i fas två kan få vänta längre än planerat.

Planen var att vårdcentralerna skulle börja vaccinera personer i fas två två i mitten av februari. Men de minskade leveranserna från Pfizer Biontech gör nu att vaccinationsstarten för de som fyller 70 år i år eller är äldre kan få vänta ytterligare på att kunna boka vaccinationstid.

Brev med information

– Som det ser ut nu så kan det dröja flera veckor till innan vi har vaccin som vårdcentralerna kan beställa. De få doser som vi får de närmaste tre veckorna kommer att behöva användas för att bli klara med fas ett, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

För att säkerställa att alla i den aktuella gruppen får information om hur de ska gå tillväga för att boka vaccination har de nu fått ett brev. Av brevet framgår det att information läggs upp på vårdcentralernas hemsidor när de har vaccin och hur man går tillväga för att boka en tid.

När det är dags för bokning av vaccination kommer de flesta vårdcentraler använda webbtidbok i kombination med telefonbokning. Några erbjuder även drop in eller enbart telefonbokning.

Webb eller telefon

– Spara brevet och informationen. När vaccinet är på gång kommer vi berätta om det på olika sätt. För att minska trycket på vårdcentralerna vill vi att man använder webben i första hand och man kan även be någon närstående att hjälpa till med detta. Har man inte möjlighet till detta kan man självklart ringa, säger Kristine Rygge.

Även om vaccination av 70 plus dröjer pågår vaccinering i Västra Götaland. Hittills har närmare 50 000 doser skickats ut till olika vaccinatörer, främst till vaccination på särskilda boenden som pågår sedan 27 december.
Andra som vaccineras i den första fasen är, personer med hemtjänst och deras hushållskontakter samt kommunal vårdpersonal och prioriterad vårdpersonal på sjukhusen.

Kan dröja

Den minskade leveransen av vaccin gör att det nu är oklart när personer i fas två kan börja vaccineras.

– Det handlar helt och hållet om vaccintillgången. Får vi nya besked om bättre tillgång på vaccin så kommer vi igång tidigare. Finns det inga bokningsbara tider hos vårdcentralerna beror det på att vi inte har fått tillräckligt med vaccin ännu och då får man tyvärr vänta ett tag till, säger Kristine Rygge.

Felaktig uppgift i media

Under tisdagen gjorde en felaktig medieuppgift gör gällande att VGR har stoppat vaccinering av personer med hemtjänst eller hemsjukvård. Det stämmer inte.

– Alla på särskilt boende ska nu ha fått sin första dos och flera har även fått den andra. Till personer inom hemtjänsten ger vi nu deras första dos i snabbast möjliga takt som tillgången på vaccin tillåter, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se

Läs mer om vaccination mot covid -19 på 1177.se