Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Paul Björkman

”Skamligt att fuska sig till vaccination”

Enskilda personer har smitit före och fått vaccination mot covid-19 trots att det inte är deras tur. Det har Göteborgs-Posten avslöjat. Personer som tillhör fas 4 har använt en länk till en bokningssida som endast är avsedd för vård- och omsorgspersonal och därmed kunnat vaccinera sig.

Kristine Rygge

– Det är skamligt och oacceptabelt att enskilda personer fuskar. VGR ska rädda liv och jobbar intensivt med att få ut vaccin till de personer som behöver det allra mest. Varje gång någon fuskar är det en annan mer prioriterad person som blir utan vaccin. Det ökar risken för att någon blir allvarligt sjuk eller dör i covid-19, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, Västra Götalandsregionen, VGR.

Västra Götalandsregionen har upphandlat sju externa aktörer för vaccination och en av dem är Svea Vaccin. Enligt Göteborgs-Posten har privatpersoner, tillhörande fas fyra, kunnat registrera sig via en webblänk från Svea Vaccin, ursprungligen riktat mot vårdpersonal, men som nu spridits till privatpersoner.

– Ansvaret ligger på vaccinatörerna att rätt personer vaccineras. Vaccinatörerna har haft olika lösningar för detta men från VGR har vi idag förtydligat och uppmanat vaccinatörerna att kontrollera identiteten hos den som vaccineras, med tjänsteID eller löneutdrag vid vaccinationstillfället, säger Kristine Rygge.

Prioriteringsordningen viktig

Den bokningslänk som har cirkulerat bland privatpersoner ska inte längre vara giltig. Hur många personer som fuskat har inte VGR uppgift om.

– Oavsett antal är det för mycket. Vi har vår prioriteringsordning av en anledning, att skydda de som riskerar att drabbas hårdast av covid-19 först. Det är jätteviktigt att vi följer den ordningen.

Vilka konsekvenser får detta?

– Efter det som skett krävs utökad administration vid vaccinationstillfället. Det innebär tyvärr att varje vaccination tar lite längre tid och de drabbar de mest behövande.

Vad kommer hända med de som fuskat?

– Det går inte att svara på i nuläget, vi kollar om det finns några åtgärder vi kan göra, säger Kristine Rygge.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se