Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foton: Dirk Vermeylen / Pixabay och Kalle Sanner / Swedavia

Nu kan du testa dig för covid när du väntar på väskan

Från och med idag, 15 mars, erbjuder Västra Götalandsregionen testning på Landvetter flygplats för ankommande resenärer bosatta i Västra Götaland. Erbjudandet är frivilligt men Smittskydd Västra Götaland och Folkhälsomyndigheten råder alla som varit utomlands att testa sig.

Idag öppnar Västra Götalandsregionen, VGR, provtagningsbås i bagagehallen på Landvetter flygplats. Smittskydd Västra Götaland ser att förekomsten av covid-19 ökar i flera länder. Satsningen är ett sätt att snabbt kunna stoppa smitta. Tanken är att det ska vara enkelt att provta sig efter en utlandsvistelse.

Provtagningen är kostnadsfri och till för folkbokförda i Västra Götaland som anländer från en utrikesresa.

– Läget kring covid-19 i Västra Götaland är osäkert och de nya virusvarianterna blir allt vanligare. Därför ser vi provtagning på flygplatsen som ett bra tillskott i vår hantering av pandemin. Det blir enkelt för inresande att provta sig medan de väntar på bagaget, säger Per Sikora, ställföreträdande provtagningssamordnare VGR.

Ankommande resenärer som inte bor i Västra Götaland rekommenderas att provta sig vid ankomst till sin slutdestination, så att smittspårning kan göras av de regionala smittskyddsmyndigheterna.

Provta dig alltid vid inresa från utlandet

Att provta sig på flygplatsen är frivilligt. Men alla som varit utomlands rekommenderas av Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland att provta sig vid hemkomst och därefter på nytt den femte dagen efter inresan. Rekommendationen är också att stanna hemma och undvika nära kontakter i minst sju dagar. Läs Folkhälsomyndighetens samlade råd för resor här.

Provtagningsstationen bemannas med personal från Civilförsvarsförbundet och är inledningsvis planerad att pågå till och med 31 maj. Eventuella positiva provsvar smittspåras av Närhälsan Landvetter vårdcentral.

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se