Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Charlotta Bertolino/Västra Götalandsregionen

Så påverkar pausen av Astra Zenecas vaccin VGR

Folkhälsomyndighetens beslut att pausa vaccineringen med Astra Zenecas vaccin påverkar initialt denna och nästa veckas vaccinationer i Västra Götaland. Av de cirka 30 000 doser som Västra Götalandsregionen (VGR) skickat ut till vaccinatörerna i vecka 11 är knappt en tredjedel Astras vaccin.

Alla vaccinatörer i Västra Götaland har pausat alla vaccinationer med Astra Zenecas vaccin.

– Vi fortsätter vaccination av de äldsta i fas två under veckan med Pfizers och Modernas vaccin. Cirka en tredjedel av de doser vi skickat till vårdcentralerna denna vecka är Astras vaccin, säger Kristine Rygge vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

VGR följer Folkhälsomyndighetens och Läkemedelsverkets rekommendationer och inväntar nya besked.

VGR har vaccinerat med Astra Zenecas vaccin sedan vecka sex. Av de doser VGR hittills har skickat ut till vaccinatörerna i Västra Götaland är cirka en fjärdedel Astra Zenecas vaccin.

Inväntar information

– Vi inväntar nu mer information från de nationella myndigheterna. Vaccinatörer i Västra Götaland bokar nu av de invånare som skulle vaccinerats med Astras vaccin denna vecka. Hur nästa vecka blir är ännu inte klart, säger Kristine Rygge.

Det är ännu för tidigt att kommentera hur vaccinationspausen påverkar VGR:s vaccinationsplan i sin helhet.

EMA, europeiska läkemedelsverket, som utreder biverkningarna, väntas komma med ett besked på torsdag.

– Vi förväntar oss mer information från Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten under dagen som riktar sig till dem som redan är vaccinerade med Astra Zenecas vaccin, säger Kristine Rygge.

Beskedet om att pausa vaccinering med Astra Zenecas vaccin kom under tisdagsmorgonen. Några vaccinatörer i Västra Götaland hade då redan hunnit förbereda dagens vaccination genom att dra upp doser i sprutor. Detta vaccin har nu kasserats på grund av begränsad hållbarhet. Allt annat vaccin sparas i kylskåp. Astra Zenecas vaccin håller i sex månader i kylen.

Text: Anna Liljenberg
vgrfokus@vgregion.se