Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
"Det blir inga stora påskfiranden i år heller", sa smittskyddsläkare Thomas Wahlberg under onsdagens pressträff med Västra Götalandsregionen.

Smittskydds påskvädjan: ”Träffa så få som möjligt”

Smittspridningen fortsätter öka i Västra Götaland främst i åldrarna 40-49 år. Påsken närmar sig och på dagens pressträff vädjade smittskyddsläkare Thomas Wahlberg om att avstå från stora påskfiranden. De förstärkta regionala restriktionerna förlängs till 18 april.

Den mer smittsamma brittiska varianten är nu dominerande i Västra Götaland och bidrar till den fortsatt höga smittspridningen.

– Därför blir det inga stora påskfiranden i år heller. Umgås bara med dina närmaste, träffa så få som möjligt, håll avstånd, trängs inte och var gärna utomhus. Avstå onödiga resor, stanna hemma om du har luftvägssymtom – och testa dig, uppmanade Thomas Wahlberg.

Måste hjälpas åt

Hälso och sjukvårdsdirektör Ann Söderström betonade allvaret i situationen genom att påminna om att smittspridningen nu är lika hög som när det var som värst i våras.

– Vaccinationstakten kan vi inte påverka. Vi får det vaccin vi får. Men det var och en kan påverka är att bidra till att minska smittspridningen. Nu måste vi hjälpas åt de sista månaderna.

Västra Götalandsregionen befinner sig fortfarande i en platå där kurvan kan komma att peka uppåt eller nedåt.

–  Vi är fortfarande mitt i en pandemi och det är svårt att säga vart det tar vägen. Vi vill inte ha en hög tredje våg. Vi vill att kurvorna ska börja peka nedåt nu, säger Ann Söderström.

Störst ökning i Göteborg

Ökningen under vecka 11 är störst i Göteborg, Sjuhärad och Skaraborg. Ökning sker i alla åldersgrupper, flest i gruppen 40-49 år men också i skolåldrarna. Däremot har både antalet bekräftade fall, sjukhusinläggningar och dödsfall minskat ordentligt bland de äldsta vilket ses som en effekt av att så många nu har vaccinerats.

Diagram som visar att antalet inläggningar på sjukhus minskar bland de äldsta men ökar istället i åldersgrupperna 40-59 år.
Antalet inläggningar på sjukhus minskar bland de äldsta men ökar istället i åldersgrupperna 40-59 år.

Vaccinationssamordnare Kristine Rygge berättade att fas 2 pågår och att VGR för närvarande vaccinerar med två vaccin i väntan på besked om det pausade vaccinet från Astra Zenecas.

– Vi vaccinerar de äldsta först och har helt pausat personalvaccinationerna. Vi vaccinerar med allt vaccin vi får och jobbar nu också med att förbereda inför fas tre och fyra. Det handlar om att ha tillräckligt med vaccinatörer, lokaler och bokningssystem.

När det gäller rehab efter covid – 19 så berättade Åsa Lundgren Nilsson om att VGR är väl rustat att ta hand om personer som behöver rehab och att det finns olika möjligheter både inom primärvården, sjukhusen och egenvård. Mer information om rehab efter covid -19 finns på 1177.se.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


De regionala rekommendationerna förlängs till och med 18 april:

  • Umgås bara med personer som du normalt träffar.
  • Undvik platser om det är risk för trängsel exempelvis kollektivtrafik och köpcentrum.
  • Håll avstånd
  • Använd alltid munskydd i kollektivtrafiken.
  • Avstå från icke nödvändiga resor.
  • Använd munskydd i inomhusmiljöer där nära kontakt inte går att undvika.
  • Fortsätt arbeta hemifrån.
  • Särskilda rekommendationer gäller för skolor i Västra Götaland.