Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Vid starten den 15 mars höll drop-in-testningen öppet kl. 8-17 på helgfria vardagar. Nu är öppettiderna utökade och resenärer som vill ta ett test är välkomna alla dagar mellan kl. 8-23. Foto: Anette Staaf

Provtagning på flygplatsen viktigt för att stoppa smittan

Sedan en månad tillbaka kan ankommande resenärer till Landvetter flygplats ta ett test för covid-19 medan de väntar på bagaget. Erbjudandet har snabbt blivit populärt och nu har öppettiderna utökats ytterligare.

Smittskydd Västra Götaland betonar vikten av att alla testar sig omedelbart efter utlandsresor.

Sedan den 15 mars har Västra Götalandsregionen en drop-in-testning för covid-19 på Landvetter flygplats. Provtagningen är kostnadsfri och till för folkbokförda i Västra Götaland som anländer från en utrikesresa. Tanken är att det ska vara enkelt att provta sig och erbjudandet har snabbt växt i popularitet.

– Vi började försiktigt och det har flutit på bra. Vi ser att resenärer börjar få upp ögonen för hur smidigt det är att provta sig medan man väntar på bagaget, men det är långt ifrån alla som väljer att utnyttja möjligheten. Vecka 14 tog vi över 460 prover och det ökar stadigt, säger provtagningssamordnare Per Sikora.

Två procent positiva provsvar

Vid starten den 15 mars höll drop-in-testningen öppet kl. 8-17 på helgfria vardagar. Nu är öppettiderna utökade och resenärer som vill ta ett test är välkomna alla dagar mellan kl. 8-23.

Alla som har varit utomlands rekommenderas att provta sig dagen för hemkomst och därefter på nytt den femte dagen efter sin inresa. Smittskydd Västra Götaland är mycket positiva till testning på flygplatsen för att fånga upp potentiella smittspridare.

– Hittills har ungefär två procent av resenärerna varit covidpositiva och det handlar då om personer som just har suttit timtals på ett flygplan med andra resenärer. Detta understryker vikten av att alla tar sitt ansvar och testar sig omedelbart vid hemkomst. Det förbättrar betydligt våra möjligheter att upptäcka smittan och förhindra att den sprids vidare, säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

UPPDATERAD INFO 25 augusti 2021

Provtagningsstationen som tidigare bemannats med personal från civilförsvarsförbundet bemannas nu av Västra Götalandsregionen och är planerad att finnas på Landvetter till och med 31 december 2021 då verksamheten ska utvärderas.

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Rekommendation vid resor

Att provta sig på flygplatsen är frivilligt men Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland rekommenderar alla som varit utomlands att provta sig dagen för hemkomst och därefter på nytt den femte dagen efter sin inresa. Rekommendationen är också att stanna hemma och undvika nära kontakter i minst sju dagar från hemkomsten.

Läs mer om Folkhälsomyndighetens samlade råd för resor

Nyheter från Västra Götalandsregionen.