Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Kartan visar hur många fall per 10 000 invånare en kommun har. Ju rödare färg, desto fler fall. Foton: Johanna Ewald St Michaels och Andreas Kron

Rött läge i Västra Götaland – extremt tryck på IVA – smygstart av fas 3

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att vara hög i Västra Götaland. Antalet fall har ökat med nio procent jämfört med veckan innan och inom intensivvården är trycket extremt. Under 2021 har Västra Götaland varit det län som haft hårdast belastning när det gäller intensivvården.

– Alla i samhället kan drabbas av covid-19 och hamna på IVA. Innan pandemin var en normal vårdtid på IVA 2,5 dygn, för den här patientgruppen handlar det om 6-7 gånger fler dygn. Det är riktigt sjuka patienter som ligger inne för covid-19 och det finns individer som legat inne i 50 och 100 dagar, säger Peter Dahm, verksamhetschef för Anestesi/operation-IVA på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Peter Dahm medverkade under onsdagen på Västra Götalandsregionens pressträff och uppmanade var och en att göra vad de kan för att minska smittspridningen.

– Var femte patient dör i intensivvården. Vi vill inte se er där. Så följ de råd och riktlinjer som finns och vaccinera er, det är ett effektivt sätt för att minska smittspridningen och minska antalet inneliggande i vården. Missa inte chansen att rädda liv, säger Peter Dahm.

På IVA-avdelningarna i VGR finns covidpatienter i alla åldersgrupper, framför allt många mellan 20 och 59 år. Sedan pandemins start har VGR kunnat dubbla antalet IVA-platser men trots det är trycket extremt. Under januari-mars 2021 har VGR varit den region vars intensivvård varit mest belastad i riket.

– Intensivvården i VGR har varit under mycket hög press i över ett år. Det är ett enormt arbete som alla medarbetare och chefer gör. Det går knappt att föreställa sig, säger Peter Dahm.

Smittspridningen ökar

Statistik från Smittskydd Västra Götaland visar att smittspridningen i länet ökat 9 procent föregående vecka jämfört med veckan innan. Sammanlagt 6953 nya fall har upptäckts.

– Jag är väldigt väl medveten om att jag är en tjôtgubbe, men jag måste fortsätta att tjata. För vi är fortsatt i ett rött läge i regionen. Vi har en hög smittspridning i samhället och vi måste följa de råd och rekommendationer som finns, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, VGR.

– De allra flesta av oss har inte haft covid-19 och är inte vaccinerade, vi är många och vi är mottagliga för att få covid-19 och bli sjuka och en del kommer bli svårt sjuka. Därför har vi alla ansvar för att förhindra att smitta sprids, fortsätter han.

I Västra Götaland råder skärpta regionala rekommendationer (läs om dem här) till och med 2 maj. På pressträffen betonade Thomas Wahlberg särskilt punkterna om att hålla nere våra kontakter så mycket vi bara kan, undvika platser med risk för trängsel såsom kollektivtrafik och köpcentrum, avstå onödiga resor och jobba hemifrån om man kan.

– De skärpta rekommendationerna är till för att följas. Om vi börjar släppa efter allt mer kommer vi få en ännu värre situation och det kommer dröja ännu längre innan vi når något slags normalläge.

Thomas Wahlberg betonar också att munskydd gäller i kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet och även i inomhusmiljöer där det inte går att hålla avstånd.

Smygstart av fas 3

Denna vecka pågår framför allt vaccination i fas 2, för invånare som är födda 1956 och tidigare. Men sjukhusen börjar även kontakta patienter mellan 60 och 64 år som tillhör en riskgrupp i fas 3.

– Många vaccinatörer är nere i 65+ och redan nu kan sjukhusen börja glida över i fas 3. Om några veckor kan resten av invånarna 60-64 år boka sig för vaccination via 1177.se, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, VGR.

Den uppdaterade vaccinationsplanen som presenterades på presskonferens finns att läsa här. https://www.vgregion.se/covid-19-corona/vaccination-mot-covid-19/

Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström uppmanar alla att fortsätta kämpa.

– Det är fortsatt håll i och håll ut som gäller. Vi är inte ur pandemin, den pågår fortfarande. Vi vill att alla som kan vaccinera sig tar sitt vaccin och vårdcentralerna är basen för att vara säkra på att vi når ut till alla i regionen när det gäller vaccination, säger Ann Söderström.

– Vi vill inte att folk ska vara sjuka, vi vill se fram emot en sommar där vi succesivt kan öppna upp och det krävs att vi följer förhållningsreglerna, avslutar Ann Söderström.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se