Hjärtstartare finns redan på många offentliga platser. Men vad händer om man får hjärtstopp hemma?
Just nu pågår ett försök i Västra Götaland där hjärtstartare flygs hem till dörren med hjälp av drönare.
Sedan april 2021 larmas drönare med hjärtstartare ut i Fiskebäck, Torslanda, Kungälv och planeras även ske i Trollhättan, som ett komplement till befintliga resurser.
När larmoperatören identifierar ett larm om ett misstänkt hjärtstopp flyger en drönare till platsen och vinschar ner en hjärtstartare utanför ytterdörren till patienten.
Larmoperatören instruerar sedan inringaren om hur hjärtstartaren ska användas tills ordinarie räddningspersonal anländer till platsen. Drönarflygningarna har potential att nå omkring 170 000 invånare i Västra Götaland.
Mer forskning behövs
För att se hur drönare kan skapa nytta och integreras i hälso- och sjukvården har Västra Götalandsregionen (VGR) inlett ett fortsatt samarbete med Karolinska Institutet, för vidare forskning och innovationsarbete kring ämnet.
Projektet ska vetenskapligt utvärdera nyttan med tjänsten och undersöka hur den ska integreras och eventuellt implementeras när projektet har avslutats.
– Ny teknik möjliggör att nå ut till invånarna snabbare, men det är viktigt att utvärdera så att tekniken används på rätt sätt. Att detta sker i samverkan med Karolinska Institutet gör att vi får vetenskaplig evidens på de frågor som behöver besvaras för att kunna gå vidare i projektet. Det garanterar i slutändan att vi levererar kvalitet till våra invånare, säger Magnus Kristiansson, innovationsledare på Innovationsplattformen.
Hjärtstopp i hemmet
Projektet som ska pågå till april 2022 leds av Sjukvårdens Larmcentral och Innovationsplattformen i Västra Götalandsregionen (VGR).
– Det är väldigt roligt att få möjligheten att vara med i detta. Det blir en spännande utmaning att i förlängningen få verkstad i det som forskningsresultatet landar i, säger Patrik Andersson Segerfelt, enhetschef Sjukvårdens Larmcentral, VGR.
Bakgrunden till projektet är den forskning som har gjorts av Hjärtstoppscentrum på Karolinska Institutet, som visar att överlevnaden för hjärtstopp i hemmet har varit relativt oförändrad de senaste 10-15 åren. Detta trots en kraftig ökning av antalet hjärtstartare i samhället.
Text: Ellen Gribing
vgrfokus@vgregion.se
Fakta
Utöver Innovationsplattformen och Sjukvårdens Larmcentral i Västra Götalandsregionen, ingår också SOS Alarm, Karolinska Institutet och det Göteborgsbaserade drönarföretaget Everdrone i projektet.
Läs också:
Drönare ska hjälpa till vid hjärtstopp – börjar testas i VGR i sommar
Drönare kan ge patienter snabbare provsvar – nu undersöks möjligheterna i VGR