Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Smittspridningen går ner i alla åldrar.

Smittspridningen minskar i Västra Götaland – ”Nu gäller det att vinna tid”

För fjärde veckan i rad har smittspridningen minskat i Västra Götaland. Det minskar i alla åldersgrupper även om det finns stora variationer i länet. Men fortfarande var det 4 432 personer som blev smittade med covid-19 förra veckan.

– Vi har fortfarande alldeles för många personer som smittas i vår region och det kan vända väldigt snabbt uppåt igen. Vi får inte glömma bort att pandemin pågår för fullt fortfarande, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen.

En minskning märks även i vården som under onsdagen hade 254 inneliggande patienter med covid-19 varav 52 på IVA. Men även om det är en minskning är det många inneliggande och belastningen på vården har varit hög under en lång tid.

– Det finns positiv tecken, färre blir smittade, färre skrivs in på sjukhus och allt fler bli vaccinerade. Men det har varit en oerhört lång och tuff period, både mentalt och fysiskt ansträngande.  Sjukvården behöver hjälp genom att var och en följer råden och rekommendationerna för att minska smittspridningen, släpper vi efter finns en klar risk att det ökar igen, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör. Västra Götalandsregionen.

Fortsätt hålla avstånd

I Västra Götaland råder fortfarande särskilda regionala rekommendationer för att minska smittspridningen. Det innebär att man ska fortsätta hålla avstånd, använda munskydd i kollektivtrafiken och trånga inomhusmiljöer, fortsätta arbeta hemifrån om möjligt och inte umgås med personer man normalt sett inte träffar.

– Det är viktigt att poängtera att vi i det privata inte ska börja umgås med andra, vi ska inte dra igång stora kalas och festligheter. Vi ska inte börja trängas med varandra. Nu gäller det att vinna tid så att all fler hinner vaccineras, säger Thomas Wahlberg.

Många ska få dos två

I Västra Götaland vaccineras just nu invånare som är födda 1971 och tidigare. Under de närmsta veckorna kommer merparten av det vaccin som kommer till VGR att användas för att ge invånarna dos två. Det innebär att takten kommer sakta ned när det gäller nyvaccineringar och att inte alla vaccinatörer kommer kunna få vaccin tilldelat.

– Många ska ha sin dos två de närmsta veckorna och det kommer kännas som det går väldigt långsamt för de som inte fått sitt vaccin än. Det kommer tyvärr inte gå snabbare innan vi får ännu mer vaccin, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, VGR.

Ny samlingssida

Under veckan har VGR lanserat en ny samlingssida där man får en bättre översikt vilka vaccinatörer som har bokningsbara tider. Sidan nås via 1177.se. Men även om det blivit enklare att få en överblick är trycket stort och lediga tider som dyker upp försvinner snabbt.

– Hade vi haft mer vaccin att leverera hade det funnit mycket fler lediga tider. Det är viktigt att man nu är tålmodig och vi hoppas att motivationen att vaccinera sig håller i sig, säger Kristine Rygge.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Läs även:

Lägesrapport vaccin: Var tredje västsvensk har fått sin första dos