Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Vårdcentralschef Katharina Garcia Blüme och Charhabil Harfacha, Islamiskt Center berättade för statsminister Stefan Löfven om sitt samarbete.

Statsministern om vaccinationsarbetet i VGR: ”Föredömligt”

Under onsdagen besökte statsminister Stefan Löfven Västra Götalandsregionen (VGR) för att ta reda på mer om arbetet med att nå ut till alla invånare om vaccination mot covid -19.
– Det är en klok hantering och en väldigt bra lösning på många sätt och jag vill rikta ett stort tack till alla inblandade för ert arbete och era insatser. Det här betyder jättemycket för vårt land, säger Stefan Löfven.

VGR har valt att vaccinera på många platser och delegera ut ansvar och befogenheter för vaccinationsarbetet till vårdcentralerna. Att finnas på många platser nära invånarna är ett sätt att nå så många människor som möjligt om vaccination mot covid-19.

– Det är vårdcentralerna som har bäst koll och känner befolkningen i sitt närområde. Och det är enklare att nå människor dit där de är vana att gå, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

Språk samarbete närhet

Närhälsan Dalaberg vårdcentral i Uddevalla är ett exempel i VGR där man jobbat hårt och framgångsrikt genom att aktivt söka upp invånarna i närområdet. Språk, samarbete och närhet är en framgångsfaktor.

Vårdcentralen har sin vaccinationscentral i Dalabergskyrkan i samarbete med både med Svenska kyrkan och Islamiskt center.

Kyrkans lokaler är väl lämpade och ligger mitt i området så att det är enkelt att ta sig dit. Det är också en mötesplats som passar bra för att informera och samtala kring vaccinationsfrågor.

– Våra medlemmar känner sig trygga. De kan få förklarat på olika språk och resonera kring vaccination. Många vågar komma och vaccinera sig i Dalabergskyrkan. Jag är stolt och glad över samarbetet, säger Charhabil Harfacha, Islamiskt Center.

Många språk

I området Dalaberg talas många olika språk vilket gör det till en extra utmaning att nå ut med information om vaccination.

– Många av personalen på vårdcentralen talar ett andra eller tredje språk vilket är en stor fördel, berättar Katharina Garcia Blüme, chef för Närhälsan Dalaberg vårdcentral.

Vårdcentralen har jobbat och jobbar ihärdigt med att nå ut med information och har ringt alla sina listade patienter, ibland flera gånger.

– Får vi inte svar skickar vi brev. Får vi ingen respons på det går vi och knackar på. Vi  använder sociala medier och anslag i ICA-butiken. Vi är väldigt tillgängliga. Många har vi talat med flera gånger för att de behöver betänketid. De flesta har så småningom valt att vilja ta vaccinet, berättar Katharina Garcia Blüme.

Fattigpensionärer

Det är inte bara invånare med utländsk bakgrund som kan vara svåra att nå med information om vaccinet, eller som tackar nej till vaccin.

– Vi har många fattigpensionärer i området. De rör sig med sin rollator i sina kvarter. Jag tror inte vi hade nått dom om vi varit i Uddevalla centrum och vaccinerat. Men det är inte de äldre utan främst yngre åldersgrupper som har svårt för att bestämma sig. Vi jobbar aktivt med att följa upp dom som vill fundera, ibland upprepade gånger. Det har lett till jättefina siffror på täckning överlag i de faser vi befunnit oss i, säger Katharina Garcia Blüme.

Stefan Löfven konstaterar att Västra Götalandsregionens arbetssätt att ge vårdcentralerna mandat både med ansvar och befogenheter är en bra lösning på många sätt.

Behöver fundera

– Och det här med att inte ge med sig och vara uthållig och använda många olika sätt att komma nära och nå människor är föredömligt. Det visar också att de inte alltid handlar om motstånd till vaccin utan om tveksamhet och att människor kan behöva fundera och få mer information för att kunna fatta beslut, säger Stefan Löfven.

Det samarbete som redan innan pandemin fanns etablerat mellan olika organisationer och samfund har stärkts under pandemin och genom vaccinationsarbetet i Dalaberg.

– Det har bidragit till att kitta ihop och stärka sammanhållning och gemenskap. Det jag har sett här idag bidrar också till att stärka min kunskap och erfarenhet, säger Stefan Löfven.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Följande personer deltog på det digitala mötet på Dalabergs vårdcentral:

  1. Stefan Löfven, statsminister
  2. Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i VGR
  3. Ann-Sofi Lodin, regiondirektör VGR
  4. Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i VGR
  5. Helén Eliasson (S), vice ordförande regionstyrelsen i VGR
  6. Katharina Garcia Blüme Vårdcentralchef, ansvarig för vaccinationsplaneringen på Dalaberg
  7. Marianne Humlén Församlingschef/Kyrkomusiker Svenska Kyrkan Dalaberg
  8. Charhabil Harfacha, Islamiskt Center