Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foton: VGR:s verksamheter samt Kent Eng.

En miljon doser givna och rekordmånga förstadoser nästa vecka

Västra Götalandsregionen har passerat över en miljon givna doser vaccin mot covid-19 och varannan invånare har fått sin första vaccindos. Nästa vecka skickas 72 380
förstadoser ut till vaccinatörerna i länet. De är flest antal förstadoser under en vecka sedan vaccinationen startade.

Kristine Rygge

– Det är jätteroligt att vi både kan öka takten och sänka åldern för vilka som kan boka sig för vaccination. Att vaccinera sig är sommarens viktigaste aktivitet, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, VGR.

Totalt skickas 121 396 doser vaccin ut till vaccinatörerna i Västra Götaland nästa vecka och av dessa är 72 380 avsedda för dos ett. Fram till och med föregående vecka hade 49,5 procent av invånarna i Västra Götaland fått en första dos vaccin. 29,1 procent är fullvaccinerade.

Varannan invånare

Sedan starten av vaccinationerna mot covid-19 har VGR fram till föregående vecka gett totalt 1 077 866 doser vaccin. I och med denna vecka har mer än varannan invånare fått sin första dos.

– Det är en milstolpar värda att fira. Våra vaccinatörer gör ett fantastiskt jobb och vi jobbar intensivt för att få ut så mycket vaccin som möjligt. Vi har fortfarande en bra bit kvar till maxkapacitet och skulle kunna vaccinera ännu mer om vi hade mer vaccin, säger Kristine Rygge.

Nästa åldersgrupp

Under den gångna veckan har Västra Götalandsregionen sänkt åldern för de som kan boka tid för vaccinationen till födda 1981 och tidigare. Nästa vecka, onsdag 30 juni, sänks åldern ytterligare, till födda 1986 och tidigare.

– Det är viktigt för oss att ha ett högt bokningstryck. Därför kan enskilda vaccinatörer som märker att trycket minskar välja att själva gå vidare tidigare i åldersgrupperna. Men senast sista juni ska bokning för 35+ gälla i hela länet, säger Kristine Rygge.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta vaccination:

  • I Västra Götaland vaccineras invånare födda 1981 och tidigare samt invånare i riskgrupp som ännu inte vaccinerats.
  • Med start 30 juni ges invånare födda 1986 möjlighet att boka tid.
  • Bokningsbara tider söks via 1177.se
  • Det går att vaccinera sig hos valfri vaccinatör
  • Vaccination mot covid-19 är kostnadsfri
  • Tänk på att dos 1 och dos 2 ska tas på samma ställe