Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lägesrapport vaccin: Nästa åldersgrupp sista juni

Västra Götaland närmar sig en miljon givna doser vaccin mot covid-19. Fram till och med föregående vecka hade 972 826 doser getts enligt Folkhälsomyndighetens statistik. 46,7 procent av invånarna i länet har fått minst en dos och nästan var fjärde invånare (24,2 procent) är fullvaccinerad.

– Våra vaccinatörer vaccinerar för fullt med det vaccin som finns tillgängligt. Vi upplever att vaccinationsviljan är fortsatt mycket god och det är glädjande att vi nu kan ge fler förstadoser än vad vi kunnat de senaste veckorna, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, VGR.

Leveranser vecka 25

Nästa vecka, vecka 25, är 104 000 doser tillgängliga för vaccinatörerna i Västra Götaland. Av dessa är 55 000 förstadoser.

I de åldersgrupper som just nu vaccineras, 45 år och äldre, har 74,6 procent av invånarna fått en första dos. 39,2 procent är fullvaccinerade fram till och med vecka 23. I åldersgruppen 45 till 49 år har 32,7 procent fått en första dos vilket innebär att över 70 000 invånare i åldersgruppen fortfarande väntar på sin första dos.

– Vi bedömer att vi behöver stanna kvar på detta åldersintervall ytterligare en tid för att ge så många som möjligt en chans att boka tid, säger Kristine Rygge

Nästa åldersgrupp 30 juni

Från och med onsdagen den 30 juni kommer personer födda 1986 och tidigare kunna börja boka tid för vaccination mot covid-19. Sedan tidigare är bokning även möjligt för personer i riskgrupp som är 18 år och äldre. Det är viktigt att tänka på att det finns en begränsad mängd tider och de kan snabbt ta slut redan första dagen. Men nya tider läggs upp kontinuerligt.

– Det är också viktigt att komma ihåg att då ny grupp släpps på, kommer vaccinationerna av tidigare grupper inte att vara klara, de som är äldre har fortfarande chansen att boka tid. Vi har även kommande veckor en mycket större efterfrågan på vaccin än det vaccin som finns tillgängligt. Det kommer inte finnas vaccin till samtliga i den nya gruppen samma dag som det blir möjligt att boka, säger Kristine Rygge.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Fakta vaccination:

  • I Västra Götaland vaccineras från 8 juni invånare födda 1976 och tidigare samt invånare i riskgrupp som ännu inte vaccinerats.
  • Bokningsbara tider söks via 1177.se
  • Det går att vaccinera sig hos valfri vaccinatör
  • Vaccination mot covid-19 är kostnadsfri
  • Tänk på att dos 1 och dos 2 ska tas på samma ställe
  • Västra Götalandsregionens vaccinationsplan och annan information återfinns här: https://www.vgregion.se/covid-19-corona/vaccination-mot-covid-19/