Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Vaccination mot covid-19.

Stor efterfrågan på vaccinationstider för 18+

Bokningen är öppen för alla vuxna och nästa vecka kommer 100 000 nya förstadoser till Västra Götaland. Vaccinationerna mot covid-19 går framåt i snabb takt – men efterfrågan är större än tillgången på vaccin.

– Alla kommer inte kunna boka tid omedelbart, man behöver vara tålmodig, säger vaccinationssamordnaren.

I morse, den 30 juni, öppnade Västra Götalandsregionen (VGR) vaccinationerna mot covid-19 för alla invånare som fyllt 18 år. Över 400 000 nya personer fick därmed möjlighet att boka tid för vaccination. Trycket var högt den första dagen – liksom varje gång bokningen öppnats för nya åldersgrupper.

– Det säger sig självt att alla inte kan boka tid omedelbart, man behöver vara tålmodig. Om det inte finns någon ledig tid, kolla igen nästa dag. Finns det inte då heller får man kolla igen veckan därpå. Vaccinatörerna lägger ut nya tider löpande, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare Västra Götalandsregionen.

Redan vid lunchtid på onsdagen hade VGR:s samlingssida för vaccinationstider haft 900 000 sidvisningar för över 220 000 unika besökare. De många besöken medförde att bokningssidan till och från gick trögt. Samtidigt var det många som kom in och kunde boka tid.

Avtagande bokningstryck låg bakom beslutet

Över en miljon doser har nu getts till invånare i Västra Götaland. Men de senaste veckorna har vaccinationstrycket minskat i åldersgrupperna 45+ och 40+. Det ledde till att många vaccinatörer stod med lediga tider som inte bokades upp.

Mot bakgrund av det valde VGR att öppna bokningen för alla från 18 år och uppåt den 30 juni.

– Det absolut viktigaste är att vi vaccinerar så många som möjligt, så snabbt som möjligt. Det är så vi förhindrar att fler blir allvarligt sjuka eller i värsta fall avlider. Det är så vi bekämpar pandemin. Då duger inget mindre än att allt vaccin kommer till användning, säger Kristine Rygge.

Rekordmånga doser nästa vecka

Vecka 27 får VGR totalt 126 000 doser vaccin att fördela till sina vaccinatörer. 100 000 av dem är öronmärkta för dos 1 – fler än någonsin under pandemin. Det innebär att vaccinationen av åldersgruppen 18 år och äldre, som kommer att pågå hela sommaren, får en bra start.

– Det är glädjande att vi får så många doser och med tanke på efterfrågan vi ser nu kommer de väl till pass. Jag hoppas att så många som möjligt väljer att vaccinera sig – det är det viktigaste du gör i sommar, säger Kristine Rygge.

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se