Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Leif Dotevall

Flera fall av covid-19 i Västra Götaland efter utlandsresor

Förekomsten av covid-19 ökar nu i Storbritannien och södra Europa. Smittskydd Västra Götaland betonar vikten av att följa Folkhälsomyndighetens nya rekommendation från 12 juli om att testa sig vid hemkomst.

– Vi ser att många tar med sig covid-19 tillbaka från semesterresan. Det innebär en stor risk för att smittspridningen här hemma kan ta fart på nytt, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare.

Från och med den 12 juli rekommenderar Folkhälsomyndigheten alla som vistats i ett utomnordiskt land att ta ett PCR-test för covid-19 vid hemkomsten. Bakgrunden är att smitta från resor utomlands har ökat de senaste veckorna, inte minst från Spanien, Portugal och Storbritannien.

Detta mönster visar sig även i Västra Götaland.

– Vi får rapporter varje dag om personer som kommer med smitta från utlandet. Framförallt allt handlar det om yngre personer som varit i södra Europa, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Hur ska man tänka kring utlandsresor i sommar?

– Det är viktigt att vara försiktig både på resmålet och när du återvänder hem. Ta ett PCR-test vid hemkomst till Sverige, även om du inte har symtom. Men det bästa är om du kan stanna i Sverige i sommar och följa de råd och restriktioner som gäller här, säger Leif Dotevall.

Västra Götalandsregionen erbjuder en kostnadsfri PCR-provtagning redan i ankomsthallen på Landvetter flygplats alla dagar mellan kl. 8-23. Den som inte reser hem via Landvetter kan kontakta sin vårdcentral för att boka ett PCR-test.

Folkhälsomyndigheten: Alla som reser ska vara försiktiga

Rekommendationen är alltså att ta ett PCR-test vid sin hemkomst till Sverige, även om man inte har symtom på covid-19. Undantagna är bara de som har vaccinerats mot covid-19 minst tre veckor innan ankomsten till Sverige och de som har haft covid-19 under de senaste 6 månaderna. Men även dessa grupper bör ta ett test om de får symtom.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vidare att alla som har varit ute och rest ska vara försiktiga med vilka de träffar den närmaste veckan efter sin resa – oavsett vart resan gick och om de är vaccinerade eller har haft covid-19.

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se

Läs mer: Skärpt rekommendation om testning för covid-19 efter utlandsvistelse – Folkhälsomyndigheten