Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Många tänker rätt och har med sig jättebra grejer – men lägger allt på helt fel ställen, säger ambulanssjuksköterskan Mattias Berggren.

Så åker du säkert på sommarens bilsemester

Genom att packa bilen rätt kan du rädda liv på semestern – både ditt eget och andras. Här ger ambulanssjuksköterskan Mattias Berggren sina bästa tips.

Detta är en artikel från Sahlgrenskaliv, ett magasin från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Packa en förbandsväska

”I min förbandsväska har jag allt från små plåster till avsnörande förband för att kunna stoppa många typer av blödningar. Avsnörande förband är inget jag rekommenderar för personer utan sjukvårdsutbildning, men ha rejält med plåster, vanliga förband och tryckförband i bilen. Köper du ett färdigt paket på apoteket – kolla igenom det och komplettera gärna med det du tycker fattas. Glöm inte att lägga ned en sax för att kunna klippa till det du ska använda. Jag har också pincett i förbandsväskan, om inte annat kan den vara bra att ta bort fästingar med.”

Komplettera med en medicinväska

”Förutom förbandsväskan har jag också en medicinväska med vanliga värktabletter, smärtlindrande xylokainsalva och allergitabletter. Antihistaminer, som finns i allergitabletterna, är en bra första hjälp vid till exempel huggormsbett. Naturligtvis ska man ändå åka in och kolla upp huggormsbett. Dextrosol, druvsocker, är också bra att ha. Det är ovärderligt om du till exempel träffar på en person som är låg i diabetes.”

Glöm inte vätska

”Ha alltid vatten i bilen. Har du barn eller äldre i bilen är det extra viktigt, de blir snabbt uttorkade. Vätskeersättning är också bra att ha med.”

Planera för bilköer

”Man vet aldrig när man hamnar i en lång bilkö eller blir fast i trafiken efter en bilolycka. Här är vätskan viktig, men det kan också vara bra att ha ett paraply som ger skugga och filtar som ger värme. Att sitta inne i bilen med AC:n på i flera timmar kan ta slut på batteriet – är det helt stopp i trafiken är det bättre att gå ut.”

Var beredd på olyckor

”Alla borde ha en bältesskärare för att snabbt kunna ta sig ut ur bilen vid en olycka, eller för att hjälpa någon annan. Är du först på plats på en olycka och själv mår bra ska du gå fram till den olycksdrabbade bilen, kolla hur läget är och larma 112. Lägg in ICE-kontakter i din telefon – i till exempel iphone går det att registrera flera nödkontakter som sjukvården och räddningstjänsten kan komma åt även om telefonen är låst. Om du har en sjukdom, som diabetes eller epilepsi, ska du ha den informationen och dina mediciner tillgängliga.”

Ta ansvar i trafiken

”Håll avstånd, läs av trafiken och ta det lugnt. På semestern ska man ha gott om tid och inte stressa ute på vägarna. Varningstriangel är obligatoriskt; jag tycker också att man ska ha reflexväst för att vara väl synlig vid en olycka. Ficklampa, startkablar och bogserlina är också viktigt att ha i bilen.”

Packa rätt

”Många tänker rätt och har med sig jättebra grejer – men lägger allt på helt fel ställen. Bältesskäraren ska förstås sitta i närheten av bältena, kanske i taket eller i handskfacket. Samma sak gäller både förband och mediciner: lägg inte allt längst ner under all packning i bagageutrymmet.”

Text: Sahlgrenskaliv
vgrfokus@vgregion.se


Läs även: Stora hemesterlistan – 20 utflyktsmål i Västra Götaland