Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: G. Steiger, CC BY-SA 3.0

Lägesrapport VGR: Smittspridningen ökar i hela Västra Götaland

För femte veckan i rad ökar antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland. Vecka 32 konstaterades 816 nya fall och det är en ökning med cirka 41 procent jämfört med veckan dessförinnan.

– Jag vill uppmana alla som ännu inte vaccinerat sig att göra det, det är genom vaccination som vi kan begränsa pandemin, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Smittskydd Västra Götaland.

Smittspridningen av covid-19 ökar över stora delar av länet. Antalet fall av covid-19 ökar främst i de yngre åldersgrupperna, 18 till 49 år. Flest antal fall ser man i åldersgruppen 20 till 29 år.

– Vi känner igen mönstret i smittspridningen från förra hösten. Många som nu smittas gör det i hemmet, i umgänge med vänner eller vid andra sammankomster. Nu står vi inför hösten, fler kommer tillbaka i vardagen och jag vill mana till stor försiktighet. Pandemin pågår och alla behöver fortfarande följa de råd och rekommendationer som gäller, säger Thomas Wahlberg.

Några av de viktigaste råden är att stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk och testa dig, vaccinera dig, umgås smittsäkert med andra, helst utomhus, håll avstånd och undvik trängsel. De som har möjlighet ska fortsätta att arbeta hemifrån.

Just nu lediga tider för vaccination

Fram till och med vecka 32 har 54 procent av invånarna i Västra Götaland blivit fullvaccinerade och 78 procent har fått en dos vaccin mot covid-19.

– Just nu finns gott om lediga vaccinationstider på flera platser i Västra Götaland och därför bör man passa på och boka en tid nu och vaccinera sig, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

I förra veckan, onsdagen 11 augusti, blev det möjligt för unga födda 2005 och tidigare att boka tid för vaccination i Västra Götaland. Fram till och med förra veckan visar statistik från Nationella vaccinationsregistret (NVR) att 23 procent i gruppen födda 2005 till 2003 har vaccinerats. I Folkhälsomyndighetens statistik har en del födda 2003 redan fyllt 18, men i statistiken hamnar de i åldersgruppen 15-17 år.

För de födda 2004 har 16,4 procent i Västra Götaland fått en dos vaccin, för de födda 2005 är 13 procent vaccinerade med en dos. Siffrorna är väntade eftersom det handlar som så få dagar som vaccination varit möjlig för åldersgruppen.

– Jag vill också uppmana de som fått den första dosen att vara noga med att verkligen ta sin andra dos. Det är först när man fått två doser som man har ett riktigt bra skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid -19, säger Kristine Rygge.

Länk till samlingssidan för bokningsbara tider: https://www.vgregion.se/ov/vaccinationstider/bokningsbara-tider/

Behovet av vård för covid-19 ökar

Enligt statistiken från i går den 18 augusti vårdades totalt 44 personer med covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen, varav 12 var så sjuka att de behöver intensivvård.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn ser med oro på att antalet personer som behöver sjukhusvård på grund av covid-19 ökar.

– Vi ser att det är ovaccinerade som behöver intensivvård och det är en indikator på att vaccinet fungerar och är vägen ur pandemin, säger Jan Kilhamn.

Belastningen på vården totalt sett är fortsatt mycket hög och Jan Kilhamn är oroad över den påfrestning kommande evenemang som exempelvis Göteborgsvarvet kan innebära för en redan mycket ansträngd vård.

– Jag vill uppmana alla att bete sig klokt i samband med evenemang, håll avstånd och undvik stora folksamlingar. Följ råd och rekommendationer i alla lägen, säger han.

Text: Anna Liljenberg
vgrfokus@vgregion.se