Västra Götalandsregionen fortsätter satsningen på områden med låg vaccinationsgrad. Nu kan 80-plussare få påfyllnadsdos på drop-in och 11 oktober startar vaccineringen av 12-15-åringar i skolan.

Onsdagens pressträff med Västra Götalandsregionen fokuserade på det pågående vaccinationsarbetet.

Lördag 2 oktober på Stora vaccinationsdagen håller vaccinatörer över hel länet extra öppet med drop in klockan 10-14 för alla över 16 år. Länk till sida på 1177.se

–  Du som är 80 år och äldre har möjlighet att komma och få en fyllnadsdos på drop-in under Stora vaccinationsdagen hos de vaccinatörer som erbjuder Pfizers vaccin. Det är Pfizer som ges som tredje dos oavsett vad man fått tidigare, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Det går också bra att från och med idag boka en tid för en tredje dos hos valfri vaccinatör för den som är 80 år och äldre. (Från det år man fyller 80 år). Det ska ha gått minst 6 månader sedan det förra vaccinationstillfället.

Boende på SÄBO och personer med hemtjänst eller hemsjukvård kommer att erbjudas fyllnadsdosen fortlöpande. De är också välkomna till drop-in på Stora vaccinationsdagen om de så önskar eller annan drop-in eller boka tid hos valfri vaccinatör.

Vaccinering 12-15 år i skolan

Från 11 oktober inleds vaccineringen av 12-15-åringar i Västra Götaland. Vaccination är frivillig och kräver samtycke från samtliga vårdnadshavare.

– Vaccinationerna kommer att ske i skolan eftersom det är en trygg plats som har de bästa förutsättningarna för en jämlik vård, säger Kristine Rygge.

Vaccinationsarbetet kommer att ske i samverkan mellan skola och vaccinatörer. VGR följer Folkhälsomyndighetens rekommendation om att 12-15-åringar ska vaccineras med Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty.

För övrigt pågår en mängd riktade insatser för att få fler att vaccinera sig och jämna ut skillnader i vaccinationsgrad mellan olika områden i Västra Götaland.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se


Insatser för att öka antalet vaccinerade

  • Alla vaccinatörer i Västra Götaland erbjuder nu drop-in-vaccination.
  • 12 mobila vaccinationsteam som vaccinerar på idrottsevenemang, moskéer, familjecentraler och många andra mötesplatser.
  • Samverkan med gymnasieskolor.
  • Insatser på stora arbetsplatser
  • Ta den för laget: Frölunda Hockey, Borås Hockey, BK Häcken, Villa Lidköping, Angered MBIK och fler på gång. Drop-in för vaccination i samband med matcher och evenemang.
  • Drop-in-vaccination på Liseberg lördagar och söndagar fram till 7 november.
  • Stora vaccinationsdagen 2 oktober