Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Flera skolor igång med gurgelprov – så funkar de

Finns det misstanke om spridning av covid-19 i skolorna ska gurgelprov kunna användas för snabbt spåra smittan. Testet som är en viktig del för att stoppa smittspridning har nu skickats till alla kommuner i länet. Testet ska användas när smitta har upptäckts på en skola.

– Sahlgrenska Universitetssjukhuset har gjort ett jättejobb med att packa testkitten och under de senaste två veckorna har gurgeltest levererats till samtliga kommuner i Västra Götaland. Nu ligger ett stort ansvar på alla kommuner att komma igång med det här så snabbt som möjligt, säger Per Sikora, provtagningssamordnare Västra Götalandsregionen.

Flera kommuner har kommit igång och under förra veckan gjordes 465 gurgeltester i länet.

– Testet har god tillförlitlighet och det är enkelt att göra. Det förenklar för barn och föräldrar och snabbar på smittspårningen. Den som tagit ett pcr-test med en pinne i näsan vet att det kan vara en ganska obehaglig upplevelse. Genom att låta skoleleverna gurgla en steril koksaltlösning, alltså vanligt saltvatten, så blir det mycket skonsammare att testa sig för covid-19, säger Per Sikora.

Delas ut vid smitta

Gurgeltesterna används endast då det finns misstanke om smittspridning på en skola. När smitta upptäcks ska skolorna kunna dela ut hemtestet till elever som behöver provtas. Men den som har symtom på smitta ska fortfarande gå till en vårdcentral för provtagning.

 

Så går testet till:

  • I testkitet ingår ett rör med 4 milliliter steril koksaltlösning och ytterligare ett tomt rör som ska lämnas in. En liten tratt medföljer dessutom.
  • Saltlösningen gurglas i munnen och blandas med saliven i 3×5 sekunder innan man sen spottar ut vätskan i det tomma provröret med hjälp av en medföljande tratt.
  • Röret försluts sedan och skickas för analys, skolan ska informera om vilken vårdcentral provet ska lämnas till.

Test för klinisk diagnostik

Gurgelprovet uppfyller gällande krav för medicintekniska produkter. Det är CE-IVD-märkt vilket betyder att det uppfyller kraven för att få användas för klinisk diagnostik i vården.

– Koksaltlösning är bara vatten och salt, inget annat. Sådana lösningar har många användningsområden, till exempel för att skölja näsan eller tvätta rent sår. När du tillsätter salt i ditt pastavatten får du en koksaltlösning, säger Per Sikora.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se


Läs även:

Nytt hemtest för covid -19 delas ut i skolorna