Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Kent Eng

Viktigare än någonsin att vaccinera sig

I slutet av september försvinner de flesta restriktionerna kring covid-19. Just därför är det viktigare än någonsin att vaccinera sig säger Västra Götalandsregionens tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn.

Jan Kilhamn.
Jan Kilhamn.

– Antalet smittade stiger och antalet inlagda på sjukhus och intensivvård är för höga för att vi ska vara nöjda. När vi nu kommer börja samlas och trängas i högre grad är det av yttersta vikt att vi är vaccinerade så att vi är skyddade mot allvarlig sjukdom och död, säger Jan Kilhamn.

De senaste siffrorna (8/9) för vården i Västra Götaland visar att 70 personer är inlagda på sjukhus med covid-19, varav 11 intensivvårdas. Det är fler inlagda än motsvarande period förra året och trenden visar på en långsam ökning. Antalet provtagningar i Västra Götaland har tagit rejäl fart senaste veckan från 28 000 prover vecka 34 till drygt 44 000 prover vecka 35.

– Det är ett tydligt tecken på att pandemin fortfarande är en belastning för samhället och för vården. Att trots allt fler inte vårdas på sjukhus kan vi tacka vaccinationerna för, säger Jan Kilhamn.

Två doser krävs

För ett fullgott skydd krävs att man vaccinerar sig med två doser och det är viktigt att man fullföljer sin vaccination. Men redan vid en dos får man ett visst skydd mot covid-19.

– Vaccinera dig nu. Det kräver några veckor för att vaccinationen ska få effekt och det är viktigt att bygga upp ett skydd så snart som möjligt, säger Jan Kilhamn.

Restriktionerna som försvinner

Från och med den 29 september tas de flesta restriktionerna kring covid-19 bort. Exempelvis tas begränsningarna bort för hur många som får delta i en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning samt att kravet på sittande servering på restauranger tas bort.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att arbeta hemifrån tas också bort och en successiv återgång till arbetsplatsen kan inledas. Men uppmaningen att vaccinera sig kvarstår skriver Folkhälsomyndigheten i sitt pressmeddelande.

– Fortfarande gäller också att man är försiktig i kontakten med andra. Har du symptom på covid-19, stanna hemma och provta dig. Utsätt inte andra för risken att smittas, säger Jan Kilhamn.

Text: Andreas Kron
vgrfokus@vgregion.se