Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg

Covid-19 ökar igen i Västra Götaland

Nya bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland ökar. Vecka 42 konstaterades 737 nya fall, en ökning med 23 procent jämfört med föregående vecka. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg betonar att det är viktigt att stanna hemma om du känner dig förkyld.
Antalet bekräftade fall ökar nu efter en tidigare minskning under några veckor.

Efter en lång period med nationella restriktioner och rekommendationer har nu många börjat återvända till arbetsplatser samt röra sig ute på evenemang och tillställningar. Men det är lika viktigt som tidigare att stanna hemma och undvika kontakt med andra vid symtom på luftvägsinfektion. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade.

– Det har hela tiden funnits en smittspridning i samhället och nu ser vi en ökning av nya fall. Om du får symtom på luftvägsinfektion – stanna hemma och utsätt inte andra för smitta. Och om du inte har vaccinerat dig är det dags nu, säger Thomas Wahlberg.

Stanna hemma

Imorgon torsdag 27 oktober publiceras en ny veckorapport från Smittskydd Västra Götaland med smittspridningen under vecka 42 nedbruten per bland annat kommun, ålder och kön.

Även Folkhälsomyndigheten påminner om vikten av att fler i befolkningen vaccinerar sig, och att alla som känner sig sjuka stannar hemma. Deras senaste scenarier pekar på en fortsatt smittspridning under hösten och vintern, och att denna som måste hållas på lägsta möjliga nivå. Länk: Fortsatt smittspridning i nya scenarier för covid-19 (Folkhälsomyndigheten)

Det är ovaccinerade som blir allvarligt sjuka
Idag, onsdag 27 oktober kl. 10:00, vårdades 50 patienter, varav 5 inom intensivvården, på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

– Situationen i vården är ansträngd och pandemin bidrar till att det tuffa läget består. Det vore oroande om smittspridningen skulle ta fart på nytt, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör VGR.

Liksom tidigare är ovaccinerade patienter dominerande bland allvarligt sjuka.

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se

Nyheter från Västra Götalandsregionen.