Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Kent Eng

Drop-in-dagen vände vaccinationstrenden

Efter fyra raka veckor med allt färre vaccinationer kunde Stora vaccinationsdagen vända på utvecklingen. Under vecka 39 gavs fler doser vaccin mot covid-19 än föregående vecka – mycket tack vare att nära 8 000 personer vaccinerade sig på drop-in-dagen i lördags.

Den 2 oktober höll 141 vaccinatörer i Västra Götaland öppet för vaccination via drop-in under Västra Götalandsregionens initiativ Stora vaccinationsdagen. Totalt 7 951 personer nappade på erbjudandet med lördagsöppet helt utan tidsbokning. Det motsvarar ett stick var fjärde minut hos de vaccinatörer som höll öppet.

Nästan hälften av de personer som tog chansen den 2 oktober var tidigare ovaccinerade personer som fick sin första dos.

– Jag är mycket nöjd med dagen och alla vaccinatörer som ställde upp på bred front över hela länet. Vi visste inte vad vi hade att förvänta oss men jag tycker att vi lyckades skapa ett stort intresse för att vaccinera sig. Jag är glad över alla som tog tillfället i akt, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

25 procent fler

Folkhälsomyndigheten kunde på grund av tekniska problem inte presentera ny veckostatistik för vecka 39 i går, torsdag 7 oktober. VGR:s preliminära beräkningar tyder på att ungefär 39 000–40 000 doser vaccin gavs i Västra Götaland under förra veckan. Det skulle i så fall innebära ca 25 procent fler än föregående vecka.

Allt tyder på att intresset för Stora vaccinationsdagen såg till att bryta den senaste månadens negativa vaccinationstrend.

– Varje stick har betydelse. Nu gäller det att vi övertygar även dem som ännu inte tagit steget. Vaccinen fungerar. Utan vaccination riskerar du allvarlig sjukdom och i värsta fall död om du blir sjuk i covid-19, säger Kristine Rygge.

Länets snabbaste ökning i vaccinationstäckning sker just nu i Göteborgs nordöstra stadsdelar. I Angered och Östra Göteborg ökade andelen invånare som fått två doser under vecka 39 med ungefär 5 procent.

Ovaccinerade under 30 år vaccineras med Pfizers vaccin

Folkhälsomyndigheten beslutade den 6 oktober att pausa vaccination med Modernas vaccin Spikevax till personer födda 1991 eller senare. Detta gäller både dos 1 och dos 2.

Personer som är födda 1991 eller senare och har fått dos 1 med Spikevax ska inte ges en andra dos av annat vaccin i nuläget.

Helt ovaccinerade personer som är födda 1991 eller senare kan även i fortsättningen vaccinera sig och kommer då att få Pfizers vaccin Comirnaty.

Bakgrunden till Folkhälsomyndighetens beslut är signaler om ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck. Risken att drabbas är dock väldigt liten.

Länk: Användningen av Modernas vaccin mot covid-19 pausas för alla som är födda 1991 och senare (Folkhälsomyndigheten.se)

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se