Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Intensivvårdsavdelning på Skaraborgs Sjukhus. Foto: Johan Främst

Få fullvaccinerade behöver intensivvård mot covid-19

De tre senaste månaderna har nio av tio covid-19-patienter på IVA i Västra Götaland varit ofullständigt vaccinerade. Vaccinationssamordnaren uppmanar alla som kan att vaccinera sig: ”Siffrorna talar sitt tydliga språk.”

Till intensivvården kommer de mest allvarligt sjuka. De senaste tre månaderna, 25 juli-25 oktober, har intensivvården i Västra Götaland haft totalt 73 vårdtillfällen för covid-19. Vid 66 av dessa vårdtillfällen, drygt 90 procent, var patienten ofullständigt vaccinerad.

Kristine Rygge

– Siffrorna talar sitt tydliga språk. Vaccinen fungerar. De skyddar dig. För varje dag som du är ovaccinerad utsätter du dig för en onödig risk att bli allvarligt sjuk eller i värsta fall avlida på grund av covid-19, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare VGR.

Som fullständigt vaccinerad räknas man när det gått minst 14 dagar sedan den andra dosen.

En av fem vaccinerade i åldersgrupp 12-15 år

Fram till och med föregående vecka, vecka 42, hade 84,1 procent av invånare från 16 år och uppåt fått minst en dos vaccin mot covid-19 i Västra Götaland. 78,6 procent var vaccinerade med två doser.

I den yngsta åldersgruppen, 12 till 15 år, har 19,2 procent i Västra Götaland nu fått en första dos vaccin.

– Vaccineringen börjar ta fart i skolorna. I Skaraborg är till exempel 44 procent av unga 12–15 år vaccinerade och nu kommer det öka snabbt även i andra delar av vårt län, säger Kristine Rygge.

Påfyllnadsdos, tredje dos, till nya grupper

När det gäller påfyllnadsdoser, tredje dos, hade totalt 24 703 personer i Västra Götaland fått en sådan till och med vecka 42. Det motsvarar 24,6 procent av befolkningen som är 80 år och äldre.

Sedan den 28 oktober erbjuds även påfyllnadsdos till invånare från 65 år och uppåt samt personal inom SÄBO, hemtjänst och hemsjukvård. De kan boka tid via samlingssidan för lediga tider eller besöka en drop-in.

Den 9 november startar vaccinationerna mot årets säsongsinfluensa. Invånare som är 65 år och äldre kan då, där det är möjligt, vaccinera sig mot covid-19 och säsongsinfluensan vid ett och samma tillfälle. Mer information kommer att finnas på vårdcentralernas webbplatser. Men de som vill kan alltså vaccinera sig mot covid-19 redan idag.

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se


Läs mer: Lediga tider för vaccination mot covid-19 i Västra Götaland (vgregion.se)

Läs mer: Påfyllnadsdos, tredje dos, till fler grupper (vgregion.se)

 

Nyheter från Västra Götalandsregionen.