Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Konserthusets orgel har 9000 orgelpipor. Foto: Ola Kjelbye

Hela Västra Götaland inviger orgel i världsklass

Den har tagit tre år att bygga och över fem år att planera. Men nu är till slut Göteborgs Konserthus nya orgel redo att invigas. Orgeln med sina över 9000 orgelpipor kan skapa helt nya ljudkombinationer och under invigningen kommer bland annat organister från Västra Götalands alla 49 kommuner att spela på orgeln.

Det unika orgelmaratonet äger rum 23 och 24 oktober. En organist från varje kommun i länet kommer spela en halvtimme var och framföra ett stycke de själva valt.

En av organisterna är Jenny de Carvalho från Tibro, till vardags organist på Tibro pastorat i Svenska kyrkan. Hon har spelat orgel sedan hon var ung, och nu är det hennes yrke. Tidigare har hon testat andra stora orglar, men detta är helt unikt, berättar hon:

– En vanlig orgel och den här orgeln är som att jämföra en ardennerhäst med sexton fullblodshästar. Det är väldigt kul att få vara en del av det här, och jag kommer kanske aldrig få en sån här möjlighet igen.

Jenny de Carvalho

Det är inte bara orgeln som har premiär, utan även stycket som Jenny kommer framföra. Det är specialskrivet av hennes make:

– Det är ett väldigt roligt stycke, som är lätt att lyssna på och ta till sig för alla, även den som inte gått på musikhögskola. Cinematisk och modern. När jag fick frågan tänkte jag välja någon fransk 1800-tals kompositör, men sånt kommer alla storfräsare spela, så jag tyckte att det vore kul med något annat!

Jenny kommer spela den 24 oktober, klockan 14.30. Hela programmet och länk till GSOplay hittar du längre ner på sidan.

Rummet räcker inte till

För att få plats med ett instrument av den här storleken krävs innovativa metoder. Som exempel har 40 stora baspipor byggts in under konsertsalens parkettgolv, och det tog flera månader att stämma de 9 000 piporna.

Nu är däremot orgeln på plats, och både orgeln och organisterna är redo för den unika invigningen.

Förutom orgelmaratonet pågår invigningsprogrammet i över en vecka. Nästan allt sänds på GSOplay, och en del konserter har i skrivande stund ett fåtal biljetter kvar, för den som vill uppleva den unika invigningen på plats.

Text: Carl Tengroth
vgrfokus@vgregion.se


Fakta: Invigningen

Invigningen kan följas på nätet via GSOplay.

  • Fredag 15 oktober 13.00 – Invigningsceremoni i närvaro av kungaparet och andra inbjudna gäster
  • Fredag 15 oktober 18.00 – Orgelinvigning: Sex organister
  • Lördag 16 oktober 18.00 – Orgelinvigning: Musik från fyra länder
  • Söndag 17 oktober 18.00 – Orgelinvigning: Romantik och experiment
  • Torsdag 21 oktober 19.30 – Orgel, orkester och uruppförande! Göteborgs symfoniker spelar för första gången tillsammans med orgeln.
  • Fredag 22 oktober 18.00 – Orgel, orkester och uruppförande! Göteborgs symfoniker spelar för första gången tillsammans med orgeln.
  • Lördag 23 oktober 10.00-22.30 – orgelmaraton
  • Söndag 24 oktober 10.00-22.00 – orgelmaraton
Nyheter från Västra Götalandsregionen.