Vaccinationssamordnare Kristine Rygge är mycket nöjd med Stora vaccinationsdagen och ser den redan som en framgång.

Vaccinatörer hade extra öppet med drop-in på 141 platser i Västra Götaland under Stora vaccinationsdagen 2 oktober.
– Jag är positivt överraskad och ser dagen som en framgång. Jag är glad över alla som tog tillfället i akt och vaccinerade sig, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Uppgifter från vaccinatörer som deltog tyder på goda resultat, men komplett statistik över hur många doser som gavs under lördagen kommer först senare i veckan. En snabb återkoppling visar att en del vaccinatörer hade många besökare, andra hade färre.

– Vi visste ju inte alls vad vi hade att förvänta oss en sådan här dag. VGR har informerat brett om dagen i våra egna kanaler och genom annonsering. Vi har också fått stor uppmärksamhet i media. I vilken utsträckning som vaccinatörerna själva informerat om dagen vet jag inte, säger Kristine Rygge.

Tveksam och ändrat sig

Kristine Rygge promenerade själv runt i Göteborg och pratade med folk som besökte olika vaccinatörer.

– Det var flera av dom jag pratade med som hade passat på slinka in och ta vaccinet för att de passerade förbi, eller hade sett reklam eller spontant följt med någon kompis. Jag pratade också med någon som varit tveksam till vaccination och ändrat sig vilket var väldigt roligt.

Vaccinationssamordnare Kristine Rygge besökte vaccinatörer under Stora vaccinationsdagen och intervjuades även av flera medier. Bilden är publicerad med tillstånd av SR P4 Göteborg. Foto: Erica Hedin.
Vaccinationssamordnare Kristine Rygge besökte vaccinatörer under Stora vaccinationsdagen och intervjuades även av flera medier. Bilden är publicerad med tillstånd av SR P4 Göteborg. Foto: Erica Hedin.

Vaccinatörerna har givit både dos ett, två och tre på drop-in under lördagen. Bara ett par dagar innan kom beskedet om erbjudande om en tredje dos för personer födda 1941 och tidigare.

– Det ska bli spännande att se statistiken över hur många som vaccinerade sig under dagen. Varje stick gör skillnad. Jag har en bra känsla och tycker det är viktigt att vi var synliga och tillgängliga.  Jag är tacksam att så många vaccinatörer ställde upp, säger Kristine Rygge.

Text: Bettina Axelsson
vgrfokus@vgregion.se