Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stort intresse för påfyllnadsdos bland äldre

Nu är 76,6 procent av länets invånare från 16 år och uppåt vaccinerade med två doser vaccin mot covid-19. Bland personer 80 år och äldre har den rekommenderade påfyllnadsdosen snabbt tagit fart. Nästan 12 000 av invånarna i länet har nu fått en tredje dos vaccin.

Bland invånare som är 16 år och äldre har nu 83,7 procent fått minst en dos vaccin och 76,6 har fått två doser, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

– Det går fortfarande framåt men det ligger mer arbete än någonsin bakom varje nytt stick som ges. Den som vaccinerar sig skyddar sig själv och bidrar till att skydda andra omkring sig, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare på Västra Götalandsregionen.

Nästan 12 000 av invånarna i Västra Götaland har nu fått en tredje dos vaccin, som rekommenderas till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, som bor på SÄBO, som har hemsjukvård/hemtjänst samt personer som är 80 år och äldre.

Vaccination igång av barn 12–15 år

Vaccination av barn mellan 12–15 år är nu inledd i Västra Götalandsregionen. Vaccinationen är frivillig, kräver samtycke från båda vårdnadshavarna och kommer i första hand att ske i skolan. Det varierar mellan olika kommuner och skolor när denna vaccination kommer att erbjudas – vårdnadshavare får information av skolan när det blir dags.

Barn mellan 12–15 år kan också bli vaccinerade på valfri vaccinationsmottagning.

Länk: Lediga tider för vaccination i Västra Götaland (1177.se)

Viktigt för ovaccinerade att följa allmänna råd

Folkhälsomyndigheten har särskilda rekommendationer till ovaccinerade personer, eftersom de behöver vara extra noga för att skydda sig själva och andra mot att smittas.

Vuxna som ännu inte vaccinerat sig ska hålla avstånd till andra när så är möjligt, undvika onödig trängsel och särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och de som är 70 år och äldre.

Länk: Nationella allmänna råd för att minska spridningen av covid-19 (Folkhälsomyndigheten.se)