Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Kent Eng

Lägesrapport vaccination: ”Vaccinera dig så snart som möjligt”

Tillgången på vaccin är god och i Västra Götaland finns bokningsbara tider och flera drop in-mottagningar med hög kapacitet. Bland invånare i Västra Götaland över 65 år är 32 procent vaccinerade med tre doser.

Fram till och med förra veckan var 83 procent av alla invånare från 12 år och uppåt vaccinerade med minst en dos i Västra Götaland. Samtidigt ökar smittspridningen i länet, som Västra Götalandsregionen (VGR) rapporterade i ett pressmeddelande 23 november.

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, ser ingen anledning att nöja sig med nuvarande vaccinationsgrad.

– Det går visserligen framåt men vi vill att takten ökar ytterligare. VGR:s arbete med att nå ut i områden med låg vaccinationstäckning kommer att intensifieras ytterligare. Sen gäller det att individen tar sitt eget ansvar för att skydda sig själv och andra, säger Kristine Rygge.

Tredje dosen till vårdpersonal och 65-plus

Folkhälsomyndigheten har beslutat att alla invånare över 18 år successivt ska erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19 enligt en särskild prioriteringsordning efter fem eller sex månader beroende på vilken grupp man tillhör. Nu får invånare över 65 år samt viss vårdpersonal en tredje dos.

Vilka som erbjuds vaccination i Västra Götaland just nu framgår på denna sida: Pågående vaccinationer mot covid-19 (vgregion.se)

– Som Folkhälsomyndigheten säger behöver vi först och främst skydda de som löper störst risk att bli allvarligt sjuka. Vi andra får ha lite tålamod. Vår tid för en tredje dos kommer när fler personer över 65 år fått den tredje dosen, säger Kristine Rygge.

Totalt i Västra Götaland har nu 115 751 invånare över 65 år fått en tredje dos, vilket motsvarar 32 procent av åldersgruppen.

Länk: Vaccinationstäckning för 3 doser bland personer 65 år och äldre (Folkhälsomyndigheten)

”Leta bland alla vaccinatörer inom räckhåll”

VGR:s webbplats över lediga tider (länk) för vaccination listar även samtliga drop in-mottagningar. Trycket på vårdcentralerna är periodvis högt och ett generellt tips är att söka tider hos fler vaccinatörer än den egna vårdcentralen.

– Det kanske inte finns en omedelbar tid på din närmaste mottagning. Men det finns många andra som har lediga tider och öppen drop-in. Leta bland alla vaccinatörer inom räckhåll och se till att bli vaccinerad så snart som möjligt, säger Kristine Rygge.

Text: Anders Sandahl
vgrfokus@vgregion.se

Länk: Alla tider och platser för vaccination (vgregion.se)