Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll
Foto: Pernilla Lundgren

Om olyckan är framme är Ellen redo med gipset

När Ellen Paréus såg annonsen som gipstekniker visste hon inte ens att jobbet fanns. Nu tre år senare ser hon till att skadan efter volten på studsmattan eller vurpan på isfläcken läker ihop på bästa sätt.

– Jag gipsar de allra flesta patienterna på sjukhuset som behöver gipsas, förutom de som får gips akut eller i samband med en operation, säger Ellen Paréus.

En vanlig arbetsdag tar Ellen hand om inbokade patienter och svarar i det som kallas gipstelefonen. Dit ringer människor som har blivit gipsade och har frågor, det kan handla om att gipset skaver eller om gipset får bli blött.

– Jag tycker det är roligt att jag får möta en stor variation av människor i mitt jobb, allt från Ella, 1 år, till Evert, 98 år. De är kul att få dem att känna sig trygga och ibland får vi så bra kontakt att vi kan skämta med varandra.

Ellen Paréus. Foto: Pernilla Lundgren

Olika sorters gips

Det finns två olika typer av gips, syntet eller kalk. Vid akuta skador eller om det är ett gips som patienten endast ska ha i väntan på operation är det kalk som gäller. Kalkgipset går att använda om det finns svullnader på området som ska gipsas och det är enklare att klippa upp. Syntetgipset är betydligt hårdare. Det behövs en särskild gipssåg för att ta bort syntetgipset.

– Jag har arbetat som gipstekniker i snart tre år och visste inte att det här yrket fanns förrän jag sökte tjänsten. I grunden är jag undersköterska. Det finns en gipsteknikutbildning där bland annat anatomi, biomekanik och ortopedi med betoning på frakturlära studeras.

Olika risker

– Från vinterns första halka och två veckor därefter är det ett något större tryck än under resten av året. Men varje årstid har sina riskmoment. Studsmattor på våren och sommaren och på hösten är det blöta löv som gör att människor kan trilla och skada sig.

Finns det en fråga som du ofta får när du berättar att du är gipstekniker?

– Ja, alla undrar vilket företag jag jobbar på. De tror att jag arbetar med att beräkna och sätta upp gipsväggar i hus.

Text: Carina Karlsson
vgrfokus@vgregion.se